BREXIT

EU spreman za 'najambiciozniji' trgovinski ugovor s Londonom uz uvjete

Donald Tusk
 Marcus Ericsson / REUTERS

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit, Michel Barnier rekao je u ponedjeljak da je EU spreman ponuditi Londonu "najambiciozniji" trgovinski ugovor nakon Brexita, uz uvjet da Velika Britanija poštuje uvjete 'razvoda'.

"Uspijemo li se dogovoriti o urednom izlasku i utvrditi poštena pravila igre u budućnosti, naša buduća veza će imati sve uvjete da bude ambiciozna", rekao je Barnier u govoru u istraživačkom institutu u Bruxellesu.

Pod takvim uvjetima "EU će biti spreman ponuditi (Velikoj Britaniji) najambicioznije ugovore o slobodnoj trgovini", dodao je.

Početak trgovinskih pregovora s Londonom zahtijeva da se prvo utvrde uvjeti 'razvoda', kao što su posljedice izlaska za Irsku i podmirenje financijskih obveza.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dao je Velikoj Britaniji rok do početka prosinca da postigne napredak u vezi s glavnim pitanjima, inače neće moći predložiti dvadeset sedmorici da odobre početak druge faze pregovora na idućem europskom summitu sredinom prosinca.

London uporno traži da što prije počnu pregovori o budućim vezama dvaju partnera pošto se dovrši postupak razlaza.

Na prošlom europskom susretu na vrhu čelnici europskih zemalja su načinili iskorak pristajući na "interne pripreme" za buduće pregovore.

"Neuspjeh pregovora nije naš scenarij, premda smo spremni i na to", zaključio je Barnier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:34