MERKEL PRISTALA NA KOMPROMIS

Europska Unija će banke spašavati novcem iz kriznog fonda. Ali pod nadzorom!

 AP

Lideri Europske Unije postigli su dogovor, odnosno kompromis, oko pomoći državama u problemima da lakše dođu do novca. Dogovorena je uspostava jedinstvenog mehanizma bankovnog nadzora, postignut je i dogovor o strategiji za gospodarski rast, kao i mjere za jačanje gospodarske i monetarne unije.

Ove dogovore su predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstavili kao veliki uspjeh EU jer je odlučeno upravo ono što su građani očekivali, a i tržište je pozitivno reagiralo.

Izravan pristup

Odmah nakon završetka summita u Bruxellesu počelo se analizirati tko je izgubio, a tko dobio. Predsjednik Eurogrupe, luksemburški premijer Jean Claude Juncker, pokušao je uvjeriti medije da je doista postignut kompromis u kojemu nema gubitnika i dobitnika. No, usporedivši ono što je govorila prije summita njemačka kancelarka Angela Merkel s onime što je dogovoreno, mnogi su vidjeli Merkel kao slabu kariku na ovom summitu i ocijenili da je ona popustila. Italija i Španjolska uspjele su dobiti kratkoročnu mogućnost pomoći za spašavanje banaka, što bi uključilo i izravan pristup Bankama sredstvima iz zajedničkog Europskog stabilizacijskog mehanizma koji će uskoro stupiti na snagu. To uključuje i mogućnost da se sredstva iz tog zajedničkog fonda koriste i za kupnju državnih obveznica Italije, Španjolske ili neke druge države, što olakšava njihov pristup novcu.

Ništa od euroobveznica

I njemački tjednik Der Spiegel je odluku o ovome vidio kao popuštanje kancelarke Merkel. Istu noć kada su se odvijali pregovori u zgradi Vijeća EU u Bruxellesu, u Varšavi su Italija i Njemačka igrale polufinale Europskog prvenstva u nogometu. Zato su mnogi mediji u svojim komentarima o summitu koristili sportski rječnik i usporedbe s nogometom. Kao i u nogometu tako i na summitu. Italija je pobijedila u ključnim elementima tijekom dugih pregovora u Bruxellesu. Merkel je popustila, napisao je Spiegel.

Međutim, kada se malo pažljivije pogledaju detalji dogovora, onda se kancelarku Merkel ne može vidjeti kao gubitnicu. Ona je uspjela progurati njemački načelni pristup da najprije treba dogovoriti način strogog nadzora, a tek onda mogućnost korištenja zajedničkog novca, kojeg najviše daju Nijemci. Da je tu Merkel uspjela nametnuti stav Njemačke vidljivo je i iz izjava predsjednika Europske komisije Barrosa.

- Imamo jasno preuzete obveze za uspostavu jedinstvenog mehanizma bankovnog nadzora u eurozoni. Kada se on uspostavi, to će omogućiti izravnu dokapitalizaciju banaka od ESM-a, pod strogim kriterijima, rekao je Barroso.

Do sada sredstva iz zajedničkih EU fondova nisu se mogla izravno dati bankama. Tako je Španjolska samo preko vlade mogla dobiti novac za pomoć svojim bankama. U buduće će biti moguće da banke same izravno imaju pristup tome novcu, ali će preko Središnje europske banke nad njima biti strogi nadzor.

Porezi na transakcije

Njemačka, Nizozemska i druge dobrostojeće države članice EU također su uspjele čak i skinuti s dnevnog reda temu o mogućem izdavanju zajedničkih obveznica.

Njemačka kancelarka Merkel rekla je kako je ona osigurala da se novac poreznih obveznika neće trošiti bez ikakvih uvjeta i kontrola.

Francuski predsjednik François Hollande kao uspjeh spomenuo je i dogovor nekoliko država za uvođenje poreza na transakcije.

Kao uspjeh summita smatra se također i prihvaćanje strategije za rast i paketa od oko 120 milijardi eura za tu svrhu.

Milanović: Odluke treba brže donositi

Summitu je nazočio i hrvatski premijer Zoran Milanović. Na kraju je govorio u njegovom viđenju kompromisa.

To je relativno jasno napisano u dokumentima, iako ovdje, kao što znate, pregovora se istodobno na nekoliko razina i to traje vrlo dugo. To je dobro, ali je komplicirano, i zato se odluke donose s prevelikom odgodom. Ovo što se danas odlučilo, i ovaj napredak koji je učinjen, Amerika je napravila u prvih nekoliko mjeseci krize. Međutim, ono kako ja to vidim jest da je Europa na svom dugom putu, kao avion na poletnoj pisti do brzine v2, nakon koje ne možete više odustati od polijetanja, a ako odustanete, avion se razbije. Prema tome, morate poletjeti na v2, avion se mora dići, a onda je sve bolje, ali i sve neizvjesno - rekao je Milanović.

Hrvatski je predsjednik Vlade rekao da će Europa morati ići u pravcu većeg fiskalnog povezivanja, veće političke integracije, jer ovaj sustav koji je bio na snazi u posljednjih deset godina, dobar je za vrijeme ekonomskog mira, blagostanja, a takvo vrijeme je iznimka. Ovo vrijeme krize je pravilo i u takvim vremenima, mehanizam odlučivanja nije dovoljno brz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:28