PILOT ZAROBLJEN

FOTO: AMERIČKA VOJSKA UZVRAĆA DŽIHADISTIMA 'Oni lažu, nisu srušili saveznički zrakoplov!'

 Twitter

AMMAN/BEJRUT - Iako su vlasti u Jordanu u početku tvrdile kako su pripadnici Islamske države oborili F-16 i nakon toga zarobili njihovog pilota koji je upravljao letjelicom tijekom misije protiv terorističkih grupa, kasnije su rekli kako je ipak nejasno kako se F-16 srušio.

Američke vlasti pak sad tvrde da IS nije oborio avion te se istražuje što je bio točan uzrok nesreće. 'Oni lažu, dokazi jasno pokazuju kako IS nije srušio savezničku vojnu letjelicu', stoji u izjavi središnjeg američkog vojnog zapovjedništva.

Dužnosnici iz Washingtona dodali su kako njihovi saveznici trenutačno pokušavaju otkriti je li letjelica pala zbog mehaničkog kvara.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon apelirao je na IS-ove pripadnike da se prema zarobljenom pilotu, 27-godišnjem Muathu al Kasaesbehu, odnose u skladu s menđunarodnim humanitarnim pravom..

'Jordan drži skupinu i njezine pristaše odgovornim za sigurnost pilota i njegov život', stoji pak u u službenoj izjavi jordanskog vojnog zapovjedništva objavljenoj na javnoj televiziji.

Podsjetimo, sirijski opservatorij za ljudska prava nakon pada letjelice objavio je kako su džihadisti srušili zrakoplov protuzračnim projektilom nedaleko od grada Rake, sirijskog uporišta IS-a.

Ubrzo potom jordanska vojska priopćila je da je zarobljeni pilot pripadnik jordanskog vojnog zrakoplovstva, koje je dio koalicije na čelu sa SAD-om koja od kolovoza izvodi zračne udare na položaje IS-a, javio je Reuters.

Zarobljavanje jordanskog pilota potvrdila je i njegova obitelj, izjavivši da ih je zapovjednik jordanskog ratnog zrakoplovstva izvijestio da je on uhvaćen nakon što mu je zrakoplov pogođen tijekom napada koalicije na područje pod nadzorom džihadista IS-a na sjeveroistoku Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21