TRUMP SVE GLEDAO S BALKONA

FOTO: AMERIKA U MRAKU Milijuni uprli pogled prema spektaklu kakav nije viđen 99 godina: Potpuna pomrčina Sunca 'prelazi' 14 saveznih država

 
Pomrčinu Sunca u SAD-u s Trumanovog balkona u Bijeloj kući promatrao je i predsjednik Trump sa suprugom Melanijom
 Mike Blake / Kevin Lamarque / Rick Wilking / Reuters

Strpljivi zaljubljenici u nebo uživali su u ponedjeljak ujutro u prvoj potpunoj pomrčini Sunca koja je u jednom danu bila vidljiva od istočne do zapadne obale SAD-a nakon 99 godina.

U 9,05 po lokalnom vremenu ili 18,05 po srednjoeuropskom Mjesec je počeo zaklanjati Sunce u Oregonu, na sjeverozapadu zemlje. Potpuna pomrčina tamo je bila u 19,20 po srednjoeuropskom vremenu i bila je vidljiva s male trake teritorija širokog 113 km.

Dvanaest milijuna sretnika koji žive u tom privilegiranom području su bili u prvim ložama u promatranju tog prizoru. Milijuni turista su im se pridružili zadnjih dana. Zona potpune pomrčine će prijeći 14 saveznih država, od Oregona do Južne Karoline.

Iako u glavnom gradu SAD-a Washington D.C.-u pomrčina nije potpuna, to nije spriječilo predsjednika Donalda Trumpa da sa svojom suprugom Melanijom i sinom Barronom zajedno stane na 'Trumanov balkon' u Bijeloj kući kako bi pogledali 81-postotnu pomrčinu.

U svim dijelovima zemlje teleskopi i fotoaparati su upereni u nebo. Pred nacionalnim muzejom zrakoplovstva i svemira u Washington prolaznicima dijele specijalne naočale. Duž susjednog National Malla djeca i odrasli su spremni očiju uperenih prema horizontu.

U Južnoj Karolini, gdje će pomrčina završiti svoju putanju, očekuje se dolazak dva milijuna posjetitelja. Svi turisti imaju istu želju, da ima blago vrijeme omogući promatranje neba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:31