NAJTEŽA GODINA ZA VATROGASCE

FOTO: BROJ MRTVIH U PORTUGALU POPEO SE NA 45 Više od 3000 gasitelja i dalje je mobilizirano, u Španjolskoj podignute optužnice za podmetanje požara

 
 Getty Images

Broj mrtvih u šumskim požarima koji haraju Portugalom i susjednom španjolskom pokrajinom Galicijom popeo se u utorak na 45, dok vatrogasci uspijevaju kontrolirati posljednja požarišta.

U vatrenoj stihiji koja je zahvatila sjever i središte Portugala, kojemu je ovo drugi val požara u četiri mjeseca, poginula je 41 osoba, navodi se u zadnjem izvješću civilne zaštite koja je zabilježila i 71 ozlijeđenog, među kojima 16 s teškim ozljedama.

No u utorak od ranoga jutra nije zabilježen nijedan veći aktivan požar.

VISEU, PORTUGAL - OCTOBER 16:  Houses are burnt in the village of Vila Nova, near Vouzela on October 16, 2017 in Viseu region, Portugal. At least 30 people have died in fires in Portugal and 4 others in Spain as Ophelia winds were hitting the North West of the Iberian Peninsule.  (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Getty Images

Vatrogascima pomaže kiša koja je počela padati tijekom noći. Više od 3000 gasitelja i dalje ostaje mobilizirano kako bi se spriječilo ponovno izbijanje požara.

U Portugalu i na sjeveru Španjolske u nedjelju je buknulo više stotina požara koje je raspirivao vruć vjetar koji je pratio uragan Ofeliju u blizini Pirenejskog poluotoka.

U Galiciji su četiri osobe izgubile život prije nego što je u utorak ujutro oglašen kraj uzbune. Španjolska vlada podignula je optužnice za podmetanje požara, a u Portugalu je ministar unutarnjih poslova Urbano de Sousa upozorio stanovnike da ne pale biljni otpad dok vlada suša.

Portugalskim vatrogascima, koji uglavnom rade na volonterskoj bazi, ovo je najteža godina. Sredinom lipnja u najgorem šumskom požaru u povijesti zemlje poginule su 64 osobe, a više od 250 je ozlijeđeno u Pedrogao Grandeu, 100 kilometara sjeverno od Lisabona.

VISEU, PORTUGAL - OCTOBER 16:   (EDITORS NOTE: Image contains graphic content.) A dead dog lays on the ground next to burnt houses in the village of Vila Nova, near Vouzela on October 16, 2017 in Viseu region, Portugal. At least 30 people have died in fires in Portugal and 4 others in Spain as Ophelia winds were hitting the North West of the Iberian Peninsule.  (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:29