TIJEKOM RITUALNOG PLESA

FOTO: ISIS NAPAO SVETIŠTE U PAKISTANU Bomba eksplodirala među mnoštvom vjernika: najmanje 52 mrtvih, ranjeno više od stotinu

 REUTERS

QUETTA - Eksplozija za koju je u subotu odgovornost preuzela militantna skupina Islamska država u sufijskome svetištu na jugozapadu Pakistana usmrtila je najmanje 52 osobe, a ranjeno je više od stotinu, novi su podaci koje su objavile lokalne vlasti.

Bomba je eksplodirala usred mnoštva vjernika tijekom obreda u hramu Šaha Nuranija, vjerskog čelnika sufizma, mistične grane islama koju neke radikalne islamske skupine, među kojima talibani, smatraju herezom, rekao je za AFP čelnik mjesne vlade Džaved Ikbal.

A woman is wheeled from an ambulance after an explosion in at the Shah Noorani Shrine in Baluchistan, at a hospital in Karachi, Pakistan, November 12, 2016. REUTERS/Akhtar Soomro
REUTERS

Eksplozija se dogodila dok su stotine ljudi bile u hramu, rekao je predstavnik lokalne vlasti agenciji Reuters.

Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Sarfaraz Bugti rekao je da su ubijene 52 osobe, a više od 105 je ranjeno, među kojima su brojne žene i djeca.

An injured boy is wheeled from the ambulance after an explosion in at the Shah Noorani Shrine in Baluchistan, at a hospital in Karachi, Pakistan, November 12, 2016. REUTERS/Akhtar Soomro
REUTERS

"Svakoga dana pri zalasku sunca ovdje se održava dhamaal (ritualni ples) zbog čega ovamo dolazi velik broj ljudi", rekao je Nawaz Ali zadužen za čuvanje svetišta.

Svetište se nalazi u pokrajini Balučistan, 100 kilometara sjeverno od Karačija kamo su pak usmjereni deseci ranjenih vozilima hitne pomoći. Vlada je poslala 25 ambulantnih vozila, a u pomoć je pozvana i vojska kako bi pomogla u operaciji spašavanja.

Još nije poznato je li napad izveo bombaš samoubojica ili je izveden eksplozivnom napravom, rekao je Bugti.

A man grieves after identifying the body of a relative after an explosion in at the Shah Noorani Shrine in Baluchistan, at a hospital in Karachi, Pakistan, November 12, 2016. REUTERS/Akhtar Soomro
REUTERS

U Balučistanu su izvedeni neki od najgorih napada militanata ove godine u Pakistanu.

Takozvana Islamska država je u priopćenju preko svoje izvještajne agencije Amaq preuzela odgovornost za subotnji napad. IS je preuzeo odgovornost i za zadnji veliki napad u toj pokrajini, na policijsku akademiju u listopadu gdje je ubijeno 60 osoba.

Balučistan, na granici Irana i Afganistana, najsiromašnija je pakistanska pokrajina, unatoč zalihama nafte i plina i izlazu na Arapsko more.

Pokrajinu potresaju sukobi sunita i šijita, islamistički napadi i separatistička pobuna od 2004. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:29