UDAR NA NARKOMAFIJU

FOTO: JEDNA OD NAJVEĆIH ZAPLJENA IKAD Šverceri u narkopodmornici imali kokain vrijedan skoro kao projekt gradnje Pelješkog mosta

 AFP

Američka je obalna straža u četvrtak objavila kako je posada njezina broda USCGC Strattona, čija je baza u Alamedi u saveznoj državi Kaliforniji, u srpnju na pučini Tihog oceana presrela polupodmornicu na vlastiti pogon u kojoj je bilo skriveno više od sedam tona kokaina.

Kako piše CBS News, Stratton je 18. srpnja oko 320 kilometara južno od Meksika presreo 12 metara dugo plovilo u kojem su bila četiri krijumčara, a kokain vrijedan 181 milijun dolara (oko 1,24 mlrd. kuna) bio je upakiran u 275 bala, što je najveća količina koju je obalna straža ikad pronašla.

Švercere su uhitili, a dobar dio droge izvadili iz plovila, kojemu su dali nadimak 'narkopodmornica'.

Foto: AFP

Ipak, kako bi prilikom tegljenja prema kalifornijskoj obali zadržali stabilnost narkopodmornice, ostavili su gotovo dvije tone droge u njoj, no na pola puta ona se ispunila vodom i zajedno s drogom potonula.

To posadu Strattona nije obeshrabrilo, a zapovjednik obalne straže za područje Pacifika viceadmiral Charles W. Ray izjavio je da presretanje narkobroda predstavlja dokaz da je američka prisutnost na Zapadnoj hemisferi nasušno potrebna.

Foto: AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:30