DEVET GODINA POSLA

FOTO: MEGAPROJEKT VRIJEDAN 5,4 MLRD. DOLARA Panamski kanal udvostručio kapacitete

 Reuters / Screenshot: YouTube

Pune 102 godine nakon prvog otvorenja Panama je u nedjelju pustila u promet prošireni Panamski kanal nakon devet godina radova.

Oko 7.50 ujutro po lokalnom vremenu kineski brod "Cosco Shipping Panama", odabran ždrijebom, ušao je u ustavu Agua Clara na Atlantiku i počeo prvi prolaz vodenim putom dugim oko 80 kilometara te je izbio na tihooceansku stranu do 17.00 sati po mjesnom vremenu.

Za projekt proširenja vrijedan 5,4 milijarda dolara zadužen je bio konzorcij koji vodi španjolski Sacyr i talijanski Salini Impreglio. Tijekom proširenja iskopana je količina materijala koja bi 25 puta ispunila prostor Keopsove piramide, a za izgradnju novih ustava upotrijebljeno je dovoljno čelika da se izgradi 29 Eiffelovih tornjeva.

Koliko su zapravo ustave velike, najbolje svjedoči činjenica da bi u svaku od tri komore mogli položiti cijeli Empire State Building.

Nakon proširenja kanal dug 80 kilometara primati će brodove s do 14.000 kontejnera, širine do 49 metara i do 366 metara duljine, čime će se udvostručiti kapacitet kanala. Panama se nada za deset godina udvostručiti volumen tranzita koji sada iznosi 330 milijuna tona te utrostručiti prihode sa sadašnjih milijardu dolara.

Povodom otvaranja je upriličena svečanosti kojoj je prisustvovalo "samo" 12 od 70 pozvanih državnih čelnika, što se tumači nedavnom financijskom aferom Panama papers. Panamski trgovinski analitičar Ernest Bazan kazao je da je panamski ugled "nažalost pogođen skandalom 'Panama Papers' i to je nedvojbeno pogodilo poslovno ozračje, uključujući Panamski kanal".

Jill Biden, supruga američkog potpredsjednika Joea Bidena, vodila je izaslanstvo Sjedinjenih Država, koje su završile izgradnju kanala 1914. godine. Do 1999. kanal je bio pod kontrolom SAD-a koji je i njegov najveći korisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:35