OD KINE DO BRAZILA I DALJE...

FOTO: OVO JE PET NAJSKUPLJIH GRAĐEVINA NA SVIJETU Prva među njima koštala je kao 270 Allianz Arena, a jedna je doslovno usporila Zemlju!

S lijeva na desno: Hidroelektrana Tri klanca iz zraka / Međunarodna svemirska postaja / hidroelektrana Tri klanca / Ferrari World
 Stringer Shangai / Paolo Nespoli / Aziz J. Hayat / Reuters / Wikimedia Commons / NASA

U četiri i pol milijarde godina dugoj povijesti Zemlje nijedna vrsta nije ostavila tako trajan pečat kao što to čine ljudi u svojem kratkom boravku na planetu.

Postali smo smaozvani gospodari svijeta, "ukrotili" dijelove prirode za vlastite potrebe, prekopali tlo u crpljenju ugljikovodika, posjekli nepregledne površine šuma, zagrijali atmosferu i toliko zasvijetlili planet da je noću prošaran blijedim točkicama na mjestima velikih gradova.

Iako je naš utjecaj na floru i faunu, ali i vlastitu budućnost, sve više negativan, čovjek je iza sebe ipak ostavio tisuće impresivnih struktura. Neke od njih bili su pravi pothvati, koji su koštali milijarde dolara, a britanski Telegraph je u videu naveo pet najskupljih koje ćemo mi izložiti s fotografijama i kratkim tekstom o svakoj.

5. Hidroelektrana Itaipu

Trošak izgradnje: 19.6 milijardi dolara

- PHOTO TAKEN 20FEB01- Aerial view of the massive Itaipu dam, as it releases water from the Parana river, along the border of Paraguay in Southern Brazil. Itaipu's 18 turbines pumped out 93.4 million megawatts of power in 2000, enough to keep all of Brazil lit for three months. Itaipu Lake, a man-made reservoir fed by the Parana River, is itself almost 5 miles (8 km) long. Despite its massive scale, the power plant and others like it across Brazil have been unable to keep up with the energy demands of Latin America's biggest country. It's hard to believe Brazil is in the grips of an acute energy crisis when faced with the titanic scale of Itaipu, which is the world's largest hydroelectric power plant. [A 65-storey-high edifice, it took more concrete to build than the Eurotunnel that spans the English channel.] - RTXKIXD
Reuters
Brana Itaipu iz zraka

Hidroelektrana Itaipu nalazi se na rijeci Parani, ujedno na granici između Brazila i Paragvaja. Gradila se 13 godina, između 1971. i 1984. godine, a ima instaliranu snagu od 14.000 megavata koju daje 20 turbina od snage 700 MW svaka.

U 2008. godini elektrana je proizvela 94,7 milijardi kilovatsati (ili 94.7 teravatsati) što je bilo dovoljno da električnom energijom kroz dva dana opskrbljuje cijeli svijet, a taj je rekord srušen prošle godine kad je elektrana proizvela 103.1 TWh, više nego njen "najveći konkurent", hidroelektrana Tri klanca u Kini.

U njezinu izgradnju potrošena je količina betona dovoljna za izgradnju 210 stadiona Maracana i čelika dovoljnih za 380 Eiffelovih tornjeva.

4. Međunarodna zračna luka u Hong Kongu

Trošak izgradnje: 20 milijardi dolara

Ken'ichi / Wikimedia Commons
Međunarodna zračna luka Hong Kong

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu gradila se šest godina, a dovršena je 1998. Smještena na otoku Chek Lap Kok, zračna luka ima dva terminala (od kojih je jedan bio najveći na svijetu u vrijeme kad je otvoren) preko kojih dnevno 1100 letova.

U 2015. godini MZL hong Kong bila je osma najprometnija na svijetu, a preko nje je tada prošlo 68,5 milijuna putnika, 32 milijuna manje na najprometnijem aerodromu na svijetu, Hartsfield-Jackson u Atlanti.

3. Hidroelektrana Tri klanca

Trošak izgradnje: 37 milijardi dolara (prema kineskim vlastima)

Stringer / REUTERS
Pogled s hidroelektrane Tri klanca u Kini

Hidroelektrana Tri klanca izgrađena je na trećoj najdužoj rijeci na svijetu, kineskom Jangceu (kineski naziv je Chang Jiang). Počela se graditi 1994. godine, a u punom pogonu proradila je 2012. godine.

Tri klanca predstavlja simbol probuđene ekonomske moći Kine, a njezin instalirani kapacitet od 22.500 megavata (koje daju 32 turbine od 700 MW i dvije od 50 MW) čini je najvećom elektranom na svijetu. Prosječno godišnje proizvede 87 THw električne energije, a rekord je postavljen 2014. godine kad je proizvedeno 98.8 THw električne energije.

Zbog njezine izgradnje potopljeno je 13 gradova, 140 gradića i 1600 sela, a iseljeno je oko 1,3 milijuna ljudi. Također, zbog promjene toka vode, to jest stvaranja ogromnog rezervoara koji pokriva 1045 kilometara kvadratnih i dizanja velike količine vode na maksimalnih 175 metara iznad razine mora, ova brana je doslovno usporila rotaciju Zemlje i produžila prosječni dan za 0.06 mikrosekundi prema podacima NASA-e.

Kao i Itaipu, ova hidroelektrana ima brojne negativne posljedice po okoliš i ljude ne samo u njenoj blizni, nego tijekom cijelog toka rijeke Jangce nakon brane.

2. Zabavni park Ferrari World

Trošak izgradnje: 40 milijardi dolara

Aziz J. Hayat / Wikimedia Commons
Zabavni park Ferrari World u Abu Dhabiju

Ovaj zabavni park u Abu Dhabiju (UAE) gradio se između 2007. i 2015 godine, ima 5 vlakova smrti s Ferrari tematikom i još nekoliko desetaka drugih atrakacija.

Proteže se na području od 86 000 metara kvadratnih, koji su pokriveni velikom krovnom strukturom na kojoj se nalazi najveći logo Ferrarija na svijetu, poznati propeti konjić, dimenzija 65×48,5 metara.

Sasvim prikladno za svoj naziv, diči se najbržim svjetskim vlakom smrti (Ferrari Rosa) koji u pet sekundi doseže brzinu od 240 km/h.

1. Međunarodna svemirska postaja

Trošak izgradnje: 100 milijardi dolara

NASA
Međunarodna svemirska postaja

Međunarodna svemirska postaja sastavlja se u nižoj orbiti Zemlje od 1998. godine, kad je u svemir poslana njena prva komponenta, s time da će se u narednim godinama poslati još nekoliko modula.

Postaja je zajednički projekt pet svemirskih agencija (američka NASA, ruski RosCosmos, europska ESA, japanska JAXA i kanadska CSA), a oko Zemlje orbitira na visini između 330 i 435 kilometara brzinom oko 28.000 kilometara na sat.

Dimenzije su joj 108,5 metara širine i 72,8 metara dužine, a teži malo ispod 420 tona. Dosad je na stanici bilo i radilo 226 astronauta iz 18 država svijeta (najviše Amerikanaca, čak 142), a zanimljivo je da se može vidjeti sa Zemljine površine golim okom.

Dosad utrošena sredstva na postaju bila bi dostatna da se izgradi 270 Allianz Arena, stadiona na kojem igra Bayern iz Münchena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:08