SIRIJA

FOTO: PRESTRAŠENI DJEČAK POSTAO JE SIMBOL RATA U SIRIJI Maleni Omran je dobro, ali sada ga iskorištava Asadov režim

 REUTERS

Cijeli je svijet ostao šokiran slikom malenog Omrana Daqneesha kako sjedi pogleda uprtog u daljinu nakon što je na njegovu kuću pala bomba.

Postao je jedan od simbola strahota rata u Siriji koje pogađaju one najranjivije i najmanje krive za sve to - djecu, koja su izgubila djetinjstvo. A onda se ovaj vikend pojavio televizijski prilog koji je razveselio mnoge.

Uredno počešljan

U njemu se pojavljuje Omran s ocem koji je rekao kako je sada sve u redu, kako je Alep miran i kako je sretan zato što se vratila vlast predsjednika Bašara al-Asada. Upravo zbog toga ostalo je nejasno je li otac baš dobrovoljno pristao pojaviti se na televiziji zajedno s globalno poznatim sinom i hvaliti režim.

Otac priča kako nije čuo avion koji je bacio bombu na njihovu kuću nakon čega je Omran odveden u Hitnu pomoć. Rekao je i kako je odbio pozive da napusti Siriju te je sinu promijenio ime i frizuru kako bi spriječio da ga otmu, što su neki pokušavali. Pobunjenike je optužio da su mu prijetili.

Zapadni izvori tvrde kako je riječ o propagandnoj aktivnosti vlade u Damasku, koja se želi prikazati kao donositelj mira i stabilnosti. Krunski argument da je priča izrežirana je novinarka koja je vodila razgovor - to je Kinana Allouche, vjerna zagovarateljica Bašara al-Asada, koja je poznata po tome što je uz tijela ubijenih pobunjenika radila selfieje. Onako novinarski.

Ipak, dobro je znati da je Omran dobro.

Kinana Allouche / FACEBOOK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:06