'SLAVENSKO BRATSTVO'

PUTINOVE I VUČIĆEVE RATNE IGRE BLIZU HRVATSKE GRANICE Srpska, ruska i bjeloruska vojska u sklopu velike vježbe izvele padobranski desant

 CROPIX

Oružane snage Srbije, Rusije i Bjelorusije u zračnoj luci Kovin nastavili su u ponedjeljak vojnu vježbu pod nazivom 'Slavensko bratstvo 2016. godine. U vježbi sudjeluje čak 700 pripadnika Vojske Srbije, ruskih desantnih snaga i oružanih snaga Bjelorusije, a danas je na repertoaru bila vježba padobranskog desanta na zračnu luku.

RTS piše da je u vježbi koja je trajala sat vremena cilj bio unapređenje operativnih sposobnosti za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protuterorističke operacije u multinacionalnom okruženju. Prikazan je desant oklopnog transportera BMD-2 iz aviona IL-76, a realizirani su padobranski skokovi pripadnika ruske i bjeloruske vojske iz Iljušina 76

Za kraj vježbe izveden je helikopterski desant pripadnika bjeloruskih oružanih snaga i srpske specijalne brigade iz helokoptera MI-8 i MI-17.

Srpska vojska i državni vrh ovu vježbu predstavljaju kao nastavak vojne suradnje između Rusije i Srbije, ali u NATO-u baš nisu oduševljeni prisustvom Putinovih trupa u blizini Hrvatske. Pogotovo nakon događanja u Siriji, ali i gomilanja snaga kraj baltičkih zemalja.

Do 2012. gotovo da nije bilo vojne suradnje Srbije i Ruske Federacije, a od 2012. održano je nekoliko zajedničkih vježbi sa ruskom vojskom.

Radiotelevizija Srbije navodi da su 2015. godine održane 24 vježbe sa stranim partnerima od kojih samo dvije s ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima.

Od početka ove godine realizirano je 116 aktivnosti vojne suradnje sa NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90, navela je RTS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:14