POLICIJA OKUPIRALA PARK

FOTO: ŠOKANTNE SCENE S MARŠA RASISTA, PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE! Veliki sukobi po cijelom gradu, napadaju se i kemikalijama!

 
 Joshua Roberts / REUTERS

U američkoj saveznoj državi Virginiji u subotu vlada izvanredno stanje zbog kaosa i nasilja koje je uslijedilo nakon prosvjeda ekstremnih desničara na koje su se okomili protuprosvjednici. Najmanje jedna je osoba poginula a 19 je ozlijeđeno, prenosi Fox News.

Do pogibije jedne a ozljeđivanja 19 osoba došlo je kada se automobil zaletio u skupinu protuprosvjednika tijekom skupa "Ujedinimo desnicu" u Charlottesville.

Members of white nationalists clash against a group of counter-protesters in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017.   REUTERS/Joshua Roberts - RTS1BIIL
Joshua Roberts / REUTERS

Sve se dogodilo u parku u Charlottesvilleu od kuda lokalna vlast želi ukloniti kip generala Roberta E. Leeja, što je i bio poticaj prosvjeda tisuće muškaraca-bijelaca koji su u park nahrupili sa štitovima i pjevajući rasističke slogane.

U parku Emancipation, koji se prije se zvao "Lee Park", sukobili su se tako nacionalisti i protuprosvjednici, jedni na druge su bacali plastične boce i druge predmete te se polijevali kemikalijama, prenose američki mediji. Bilo je i udaraca, a policija je naredila hitno prekidanje prosvjeda, pripremajući barikade i naredivši ljudima putem megafona da odu iz parka.

Members of white nationalists clash against a group of counter-protesters in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017.   REUTERS/Joshua Roberts - RTS1BIIG
Joshua Roberts / REUTERS

Neki od prosvjednika imali su kacige na glavama, a većina ih je imala baklje i štapove. Uzvikivali su stvari poput "Bijeli životi su vrijedni" (aludirajući na slogan "Black lives matter"), "Židovi nas neće zamijeniti" i "Nećete nas zamijeniti" dok su još u petak navečer bakljama šetali kroz područje sveučilišnog kampusa Virginije.

Sudionici prosvjeda su uglavnom bijeli muškarci u 20-ima i 30-ima.

Svjedoci tvrde da se dogodio još jedan ozbiljni incident kada se netko automobilom zabio u gomilu ljudi. Reporter AP-a tvrdi da je vidio jednu osobu kojoj se pruža liječnička pomoć.

Members of white nationalists clash a group of counter-protesters in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017.   REUTERS/Joshua Roberts - RTS1BICG
Joshua Roberts / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede. "Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

Skup ekstremne desnice održao se zbog planova o uklanjanju kipa južnjačkog generala Roberta E. Leeja, piše BBC. Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima. Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa.

A protester receives first-aid during a clash between members of white nationalists against a group of counter-protesters in Charlottesville, Virginia, U.S., August 12, 2017.   REUTERS/Joshua Roberts - RTS1BIII
Joshua Roberts / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:42