LJUDI IZAŠLI NA ULICE

FOTO, VIDEO: DVA SNAŽNA POTRESA U DVA SATA ZATRESLA CIJELU SREDIŠNJU ITALIJU Materijalna šteta je velika, potres se osjetio i u dijelovima Hrvatske

Prizori iz Vissa
 Reuters

Dva snažna potresa i cio niz slabijih u srijedu uvečer su temeljito protresli svu srednju Italiju. Osjetili su ih stanovnici od Firenze do Napulja.

Na ulice su istrčali u mnogim gradovima, među kojima bili Perugia, Terni, Rim i L'Aquila.

U 19.11 magnituda je bila 5,4, epicentar najbliže mjestu Castelsantangelo sul Nera (318 stanovnika, na granici oblasti Marche prema Umbriji; u zoni epicentra su još Visso sa 1200 stanovnika, Ussita i Preci), hipocentar oko 9 kilometara ispod površine tla; u 21.18 još jači udar, magnitude 6.3 – iste koja je razorila L'Aquilu 2009, te Amatrice u kolovozu ove godine..

Ipak, za razliku od tih katastrofalnih potresa, ovaj put nije bilo poginulih. Sat vremena nakon prvog potresa talijanska Civilna zaštita je javila da ima mrtvih i ozlijeđenih, te srušenih građevina. Pola sata kasnije ta je obavijest povučena.

U Ussiti su dvije starije žene izvučene žive iz srušene kuće.

Drugi udar je razorio neke od važnih građevina, poput drevne romaničke crkve u Norci, gradu sv. Benedikta, te još neke zgrade, a manjih oštećenja je bilo mnogo više – ali sreća u nesreći je što je manje-više isto područje bilo zahvaćeno katastrofalnim potresom potkraj kolovoza, pa je tada srušeno uglavnom sve što nije moglo izdržati tu magnitudu. Norcia je poslije potresa koji je teško pogodio Assisi 1998 provela temeljite antiseizmičke mjere, uz poticaje privatnicima za antitrusnu rekonstrukciju njihovih objekata. Amatrice to nije učinila, pa je zato prije dva mjeseca pola grada sravnjeno sa zemljom.

Seizmolozi pretpostavljaju da je potres povezan s prethodnim koji je 24 kolovoza razorio Amatrice. Posrijedi je ista trusna zona koja slijedi apeninski hrbat. Nije naseljena gusto, za razliku od većeg dijela Italije. I to smanjuje broj žrtava.

Točni razmjeri katastrofe bit će vidljivi tek u četvrtak. Naime, područje pogođeno potresom odmah je ostalo bez električne energije, pristup je otežan time što su neke prometnice zatvorene još od kolovoškog potresa, a u istu večer su zabilježeni prolomi oblaka. Do statičke provjere su zatvorene sve škole u Apeninima, od Macerate i Assisija preko Perugie i Terama do L'Aquile.

Talijanski premijer Matteo Renzi je odmah poslije prvoga trusnog udara prekinuo posjet Kampaniji i otkazao sudjelovanje u televizijskoj emisiji Matrix.

Podrhtavanje se osjetilo i u Hrvatskoj

Brojni čitatelji Jutarnjeg lista javljaju da su drugo, snažnije podrhtavanje osjetili i u Hrvatskoj, ponajprije u priobalju Istre i Kvarnera, ali i na višim katovima pojedinih zagrebačkih nebodera. (JL)

Načelnik Ussite: Moje mjesto je uništeno

Načelnik Ussite, mjesta koje se nalazi u epicentralnom području, izjavio je za La Repubblicu da je situacija ondje apokaliptična.

- Naše je mjesto uništeno, rekao je Marco Rinaldi. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:31