SAD U ŠOKU

FOTO, VIDEO Nasilje zbog filma o proroku Muhamedu: Ubijen američki veleposlanik, Obama u Libiju poslao specijalne postrojbe!

Naoružani islamistički militanti ubili su američkog veleposlanika u Libiji Christophera Stevensa i trojicu pripadnika diplomatskog zbora i osiguranja u sinoćnjem napadu na zgradu američkog konzulata u Bengaziju kojemu je povod bio provokativni američki film u kojemu se vrijeđa proroka Muhameda. Film, zbog kojeg su izbili nasilni prosvjedi u Egiptu i Libiji, a čiji su dijelovi postavljeni na You Tube, prikazuje Muhameda kao lažnog proroka koji ima spolne odnose i poziva ljude koji ga okružuju na masakr
 AP Photo/Mohammed Abu Zaid

NOVO 19:35 - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da će raditi s Libijom kako bi pred lice pravde izveli napadače koji su ubili američkog veleposlanika i druge diplomate i istaknuo je da ova ubojstva neće naštetiti američko-libijskim odnosima.

"Radit ćemo s libijskom vladom kako bi izveli pred lice pravde ubojice koji su napali naše ljude", rekao je Obama u Vrtu ruža u Bijeloj kući.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je osudila napad i rekla je da je to djelo "male skupine divljaka". Također je kazala da napad neće naškoditi odnosima između SAD-a i Libije.

"Pitam se, kako se to moglo dogoditi? Kako se to moglo dogoditi u zemlji koju smo pomogli osloboditi, u gradu kojega smo pomogli sačuvati od razaranja", rekla je Clinton.

"Međutim, moramo biti trijezne glave čak i u našoj žalosti. To je bio napad male skupine, skupine divljaka, a ne libijskog naroda ili vlade", dodala je.

Istaknula je da je slobodna i stabilna Libija u američkom interesu te da odnos između dviju zemalja neće biti "žrtva" napada.

15:23 U Kairu se jučer ispred američkog veleposlanstva okupilo oko 2000 ljudi koji su skandirali antiameričke slogane i spaljivali američke zastave, ali nije bilo ozlijeđenih. Ono što se dogodilo u Bengaziju, međutim, ima sva obiježja terorističkog napada, s pripadnicima paramilitarnih postrojbi naoružanim puškama, raketnim bacačima i ručnim bombama koji su ušli u zgradu konzulata i spalili je. Kako su izvijestili libijski dužnosnici, zgradu konzulata osiguravali su pripadnici libijskih sigurnosnih službi i plaćenici koji su bili lošije naoružani od napadača i brzo se predali.

Točne okolnosti smrti J. Christophera Stevensa još su nejasne. Ono što je izvjesno jest da je u trenutku napada bio u zgradi konzulata, jer je taj dan došao iz Tripolija posjetiti ga. Prema nekim izvorima diplomat je umro od posljedica gušenja, zatočen u zgradi u kojoj je izbio požar.

Kasnije je, međutim, objavljeno iz više izvora kako su Stevens i njegovi tjelohranitelji ubijeni tijekom pokušaja bijega iz zgrade, kada je netko od napadača raketnim bacačem pogodio automobil u kojem su pokušali pobjeći. Osim Stevensa ubijen je i diplomat Sean Smith, dok imena ostale dvojice ubijenih još nisu poznata. U oba slučaja otvara se niz pitanja o mogućim sigurnosnim propustima kako libijske vlade, tako i američke administracije. Kako je objavio Reuters, američke diplomate u tako nestabilnim državama obično prati iznimno jako osiguranje i putuju u konvojima, a nejasno je što se ovdje dogodilo da je Stevens bio tako “izložen” napadima.

Kako javlja CBS, tim specijalne postrojbe američkih marinaca već je angažiran radi osiguranja američkih državljana u Libiji.

14:00 Američki predsjednik Barack Obama najoštrije je osudio ubojstva američkog ambasadora u Libiji i troje djelatnika ambasade.

- Naredio sam svojoj Vladi da pruže sva neophodna sredstva kako bi se osigurala sigurnost našem osoblju u Libiji, te da se pojača osiguranje naših diplomatskih predstavništava u svijetu, rekao je Obama. - Iako Sjedinjene Američke Države osuđuju ponižavanje tuđih religioznih osjećaja, moramo se svi bezrezervno suprotstavti ovakvom bezumnom nasilju koje je uzelo živote ovih javnih službenika, rekao je.

12:50 - Američki diplomat ubijen u Bengaziju je veleposlanik J. Christopher Stevens, javljaju agencije u srijedu o žrtvi protuameričkog nasilja u Libiji i prenose osude napada te kritiku koju je na račun vlade predsjednika Baracka Obame izrekao republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney. "Veleposlanik J. Christopher Stevens ubijen je kao i trojica drugih djelatnika", izjavio je zamjenik libijskog ministra unutarnjih poslova Wanis al-Charef, javlja agencija AFP.

Washington će bolje štititi svoje diplomatske misije, rekla je je američka državna tajnica Hillary Clinton kasno u utorak navečer i osudila ubojstvo američkog diplomata i nasilje koje je zahvatilo Libiju i Egipat na samu godišnjicu terorističkih napada 11. rujna.

Clinton je izrazila žaljenje zbog uvredljivih poruka na internetu koje su razbjesnile muslimane, ali i naglasila: "Budimo jasni - ništa ne može nikada opravdati takve zločine", piše Reuters.

Naoružana skupina napala je u utorak navečer ručnim bombama i kalašnjikovima američki konzulat navodno zbog filma u kojem se vrijeđa prorok Muhamed. Film je nazvan 'Nedužnost muslimana'. Snimljen je na engleskom, a ima titlove na arpskom. Napisao ga je, producirao i režirao američko-izraelski trgovac nekretninama Sam Bacile, koji inače živi i radi u Kaliforniji.

Bacil je za Wall Street Journal ispričao kako islam smatra 'rakom' društva te kako je novac za snimanje filma prikupio uz pomoć 100 židovskih donatora. Film, čiji su dijelovi postavljeni na You Tube, prikazuje Muhameda kao lažnog proroka koji ima spolne odnose i poziva ljude koji ga okružuju na masakr. Muhameda glumi američki glumac, a tijekom čitavog filma o Muhamedu se govori kao o 'gadu', 'silovatelju' i 'zlostavljaču djece'. Film je promovirao i kontroverzni pastor Terry Jones.

U Kairu je oko 2000 prosvjednika pozvalo predsjednika te zemlje Mohameda Mursija da nešto poduzme. "Film mora biti odmah zabranjen i moraju se ispričati", rekao je 19-godišnji prosvjednik.

Prosvjedi su izbili i u Egiptu, gdje su u glavnom gradu Kairu prosvjednici zapalili američku zastavu ispred veleposlanstva.

Državna tajnica razgovarala je u utorak kasno navečer s libijskim vodstvom i najavila da će sa zemljama domaćinima Sjedinjene Države "poboljšati zaštitu diplomatskih misija".

U jeku kampanje za predsjedničke izbore 6. studenoga republikanac Romney nazvao je reakciju vlade predsjednika Obame "sramotnom" i optužio Obamu da simpatizira muslimanske ekstremiste. "Sramotno je što prva reakcija Obamine vlade nije bila osuda napada već simpatiziranje s onima koji su ih orkestrirali", navodi se u Romneyjevu priopćenju.

Obamin izborni stožer odmah je odgovorio optuživši Romneya za "politikantske napade". "Šokirani smo, kada se SAD suočava s tragičnom smrću člana diplomatskog osoblja u Libiji, guverner Romney kreće u politikantski napad", rekao je glasnogovornik Obamine kampanje Ben LaBolt.

Nasilje se dogodilo na 11. godišnjicu napada 11. rujna na američke ciljeve koje je izvela islamistička mreža Al-Qa'ida. Diplomatske žrtve pale su kada su oko konzulata u Bengaziju izbile borbe između nepoznate skupine napadača i libijskih snaga sigurnosti.

U prosvjedu u Kairu skinuta je američka zastava, rasparana je i spaljena pred televizijskim kamerama.

Prema uredu povjesničara američkog State Departmenta, prije jučerašnjeg incidenta samo je pet američkih ambasadora poginulo obavljajući svoju dužnost, od kojih je zadnji bio Adolph Dubs u Afganistanu, 1979. godine.

12:20 Američki veleposlanik u Libiji i tri djelatnika američkog veleposlanstva ubijeni su u raketnom napadu na njihovo vozilo u utorak kasno navečer u libijskome gradu Bengaziju, rekao je libijski dužnosnik u srijedu.

"Američki veleposlanik i tri djelatnika ubijeni su kada je naoružani napadač ispalio raketu", rekao je dužnosnik u Bengaziju bez drugih pojedinosti.

Dodao je da se američki veleposlanik vozio na sigurno pošto su gnjevni prosvjednici napali američki konzulat u Bengaziju i zapalili zgradu pri čemu je jedan zaposlenik poginuo.

Napade je potaknuo svetogrdni film o proroku Mohamedu objavljen na internetu za što se sumnjiče američki krugovi i kontroverzni pastor Terry Jones.

Napad u Libiji dogodio se nakon nasilnog prosvjeda u Egiptu gdje su prosvjednici također napali zgradu američkog veleposlanstva, skinuli američku zastavu i spalili je.

23:47 Nekoliko tisuća egipatskih prosvjednika okupilo se u utorak ispred veleposlanstva SAD-a u Kairu protestirajući zbog filma u kojem se, prema njihovom uvjerenju, napada prorok Muhamed, a nekolicina njih upala je u zgradu, skinula američku zastavu i poderala ju. Na njeno su mjesto stavili ogromnu crnu zastavu s islamskim natpisom, koja nalikuje zastavama al-Qa'ide.

Film, zbog kojeg je protestiralo gotovo 3 tisuće uglavnom ultrakonzervativnih islamista i nogometnih navijača, napravljen je u produkciji egipatskih Kopta koji žive u SAD-u.

Video je nazvan 'Nedužnost muslimana'. Snimljen je na engleskom, a ima titlove na arpskom.

Napisao ga je, producirao i režirao američko-izraelski trgovac nekretninama Sam Bacile, koji inače živi i radi u Kaliforniji.

Bacil je za Wall Street Journal ispričao kako islam smatra 'rakom' društva te kako je novac za snimanje filma prikupio uz pomoć 100 židovskih donatora.

Film, čiji su dijelovi postavljeni na You Tube, prikazuje Muhameda kao lažnog proroka koji ima spolne odnose i poziva ljude koji ga okružuju na masakr.

Muhameda glumi američki glumac, a tijekom čitavog filma o Muhamedu se govori kao o 'gadu', 'silovatelju' i 'zlostavljaču djece'.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland potvrdila je napad te kazala kako Sjedinjene Države rade zajedno s egipatskim službenicima na uspostavljanju reda. Gotovo svi zaposlenici veleposlanstva napustili su zgradu prije ovog upada jer je osiguranje ljude poslalo kući kada je najavljen protest.

- Policija nije upotrijebila silu i uspjela je uvjeriti one koji su ušli u ambasadu da izađu, naveo je fotograf francuske agencije.

Napadnut i američki konzulat u Benghaziju

TRIPOLI - Jedan član američkog konzulata u Benghaziju ubijen je, a nekolicina ranjena u napadu na konzulat u Bengaziju, gradu na istoku Libije, potvrdili su američki dužnosnici.

Oko konzulata izbile su borbe između nepoznate skupine napadača i libijskih snaga sigurnosti, a buknuo je i požar u samoj zgradi konzulata, koja je evakuirana, a navodno i opljačkana, potvrdio je i glasnogovornik Libijskog sigurnosnog vijeća.

Naoružana skupina napala je ručnim bombama i kalašnjikovima američki konzulat navodno zbog internetskog prijenosa govora kontroverznog kršćanskog pastora Terryja Jonesa, koji je 2010. zbog najave da će spaliti Kuran potaknuo sličan val nasilja u Afganistanu.

Američki State Department je oštro osudio napad na konzulat u Bengaziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:50