DRAMATIČNI IZVJEŠTAJ

FOTOEKSKLUZIV JUTARNJEG IZ SKOPLJA Naša fotoreporterka svjedočila prizorima kaosa i nasilja: Potekla je i krv, neki su u Sobranju mahali i pištoljima!

 Maja Zlatevska / CROPIX

U najnovijem momentu političke krize koja već dugo trese Makedoniju, u parlament te zemlje upali su u četvrtak navečer prosvjednici, a iz tučnjave koja je uslijedila, zastupnici su izlazili ozlijeđeni, među njima i socijaldemokratski šef Zoran Zaev koji je snimljen krvava čela.

Povod za erupciju nasilja bio je izbor predstavnika stranke albanske manjine u Makedoniji Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta. Većina u makedonskom parlamentu, koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke, izabrala je Xhaferija, no pristaše pokreta “Za zajedničku Makedoniju” probili su se u zgradu parlamenta i započele tučnjavu.

Osim Zaeva, navodno je ozlijeđen i potpredsjednik stranke Damjan Mančevski, ali i nekolicina drugih zastupnika, među kojima je u najtežem stanju zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela. Prema zadnjim podacima policije, u neredima u zgradi parlamenta, ali i na ulicama oko Sobranja, ozlijeđeno je više od 100 osoba, uključujući 20-ak policajaca.

U Sobranju i na skopskim ulicama u četvrtak navečer bila je i naša fotoreporterka Maja Zlatevska, koja nam je poslala veliku fotoreportažu o dramatičnim događajima.

U Makedoniji se, unatoč u prosincu održanim prijevremenim izborima, praktički svakodnevno održavaju prosvjedi desnice, koja ne želi da vlast preuzmu oporbeni socijalisti, na čelu sa Zaevom. Parlament je u političkoj blokadi, a zemlja nikako da dobije novu vladu.

Vođa oporbe Zoran Zaev na izborima je dobio dva zastupnika manje od Nikole Gruevskog, dotadašnjeg šefa vlade, pa je koalirao s tri stranke makedonskih Albanaca, koji čine 20 do 25 posto stanovništva. Zaev je u zamjenu za podršku obećao da će albanski jezik biti proglašen drugim službenim jezikom.

No, zbog takva dogovora, objašnjavajući da Zaev dovodi u pitanje opstojnost zemlje, predsjednik države Gjorge Ivanov, saveznik VMRO DPMNE-a i Gruevskog, odbio mu je dati mandat za sastavljanje vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:46