SKANDAL KOJI JE ZATRESAO PARIZ

Francuski lovac na utajivače poreza osuđen za skrivanje milijuna

 Getty Images

Jérôme Cahuzac, kojeg je François Hollande postavio 2012. na mjesto ministra koji je trebao provesti udar na sve koji u Francuskoj izbjegavaju plaćanje poreza, skrivao je dvadeset godina milijune eura na tajnom švicarskom računu.

Slučaj Cahuzaca, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog porezne prijevare, velik je udarac poreznoj reformi kojom je francuski predsjednik Hollande želio prisiliti bogataše da plate svoj dio u poduhvatu izvlačenja Francuske iz ekonomskih nevolja.

Cahuzac je 2013. bio prisiljen javno priznati da je skrivao vlastiti novac na računu u Švicarskoj i još o tome lagao parlamentu, što je zadalo značajan udarac imidžu Hollandeove ljevičarske vlade i poljuljalo povjerenje u političare.

Jérôme Cahuzac (64) je bio kardiolog koji je postao plastični kirurg i obogatio se 90-ih kao vodeći pariški stručnjak za transplantaciju kose. Među klijentima njegove ordinacije smještene blizu Champs-Élysées, koju je zajednički vodio sa sada bivšom suprugom (također osuđenom) Patricijom Ménard, bila su mnoga slavna imena estrade i politike. Istovremeno, i sam je počeo razvijati svoju političku karijeru.

U prosincu 2012., nakon Hollandeove izborne pobjede, istraživački web-portal Mediapart otkrio je da je Cahuzac od 1992. čuvao 600.000 eura na tajnom računu u švicarskoj banci UBS, te da je uoči preuzimanja predsjedanja parlamentarnim povjerenstvom za financije 2010. godine putovao u Ženevu, gdje je zatvorio račun i prebacio novac u Singapur.

Nakon objave, Cahuzac je glasno poricao te navode, te je parlamentu tvrdio da nikada nije skrivao novac u Švicarskoj. Vlada je stala iza njega, i to je trajalo mjesecima, čak i kad je dao ostavku kako bi se mogao posvetiti svojoj obrani.

Na koncu, sudu je priznao da je sakrio novac kako bi mogao održavati životni standard svoje obitelji. Djeci je kupio stanove u Londonu i Parizu, a praznike su provodili na Mauriciusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:04