UKAZALI NA PROPUSTE

Haško tužiteljstvo podnijelo žalbu na presudu Šešelju

 Pedja Milosavljević / HANZA MEDIA

Tužiteljstvo Haškog tribunala podnijelo je žalbu na presudu Vojislavu Šešelju kojom je oslobođen optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protjerivanje Hrvata, javlja b92.

Tužiteljstvo u žalbenom podnesku detaljno ukazuje na, kako je navelo, propuste većine članova iz prvostupanjskog sudskog vijeća koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu krajem ožujka ove godine i predlaže Žalbenom vijeću Tribunala da ga proglasi krivim i osudi.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužiteljstvo je Žalbenom vijeću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

U žalbi, koja je napisana na 100 strana uz dodatne anekse, tužiteljstvo ističe da je prvostupanjsko vieće sudije Jean Claude Antonettija pogrešno utvrdilo činjenično stanje, jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premještanja.

To je, kako je navelo tužiteljstvo, detaljno objašnjeno u žalbi.

Tužiteljstvo smatra da prvostupanjsko vijeće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo valjane razloge za svoje zaključke, nije uvažilo agrumente i dokaze tužiteljstva, i zato jer je pogrešno ocijenilo činjenično stanje utvrđeno tijekom suđenja.

Tužiteljstvo je inače tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:28