NOVA KNJIGA

HILLARY PRVI PUT IZNIJELA DETALJE O NOĆI U KOJOJ JE IZGUBILA IZBORE 'Rekli su mi da uzmem tabletu za smirenje, a onda sam navalila na hamburgere'

 
 REUTERS

Bivša demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton u svojoj je novoj knjizi opisala detalje o predizbornoj kampanji u kojoj je u konačnici izgubila od republikanskog protivnika Donalda Trumpa.

Među ostalim je napisala da joj se koža ježila dok ju je Donald Trump gledao na pozornici tijekom debata, zbog čega je razmišljala da mu poruči "povuci se, ljigavče". U isječcima knjige "Što se dogodilo" opisuje svoju prošlogodišnju kampanju kao "radosnu, poniznu, bijesnu i jednostavno zbunjujuću", a najnoviji detalji pokazali su što se sve događalo zadnja 24 sata prije objave konačnog pobjednika izbora.

Clinton je tako opisala kako su se ponašali njezin suprug Bill, ali i tadašnji predsjednik Barack Obama, koji je javno i žestoko navijao za nju. Njihove poruke bile su poprilično suprotne, jer je Obama bio siguran da će Clinton pobijediti i biti američka predsjednica, dok joj je suprug Bill Clinton u jednom trenutku rekao "da bi mogla izgubiti".

Mike Segar / REUTERS

Dramatični razgovori događali su se tek satima prije nego je svijet doznao da Ameriku preuzima kontroverzni poduzetnik Trump.

Obama je Clinton zadnju večer kampanje, koju su imali u Philadelphiji, šapnuo "Imaš ovo. Tako sam ponosan na tebe". Obama je vjerovao u njezinu pobjedu, no kad su stigli rezultati savjetovao joj je da mirno prizna poraz kako ne bi u javnost iznijela lošu poruku ili bijes.

Clinton piše i o "bez sumnje, najtežem pozivu koji je morala obaviti" i "jednom od najčudnijih trenutaka u životu", a to je onaj kad je nazvala Trumpa da mu čestita na izbornoj pobjedi.

- Čestitala sam mu i ponudila sve što mogu napraviti kako bi bili sigurni da prijenos vlasti prođe mirno. Bio je to savršeno pristojan i čudan razgovor, kao kad nazoveš susjeda da mu se ispričaš što ipak ne možeš doći na roštilj na koji te pozvao - piše Clinton u knjizi čije je isječke prepričao Daily Mail.

Former U.S. Secretary of State Hillary Clinton takes part in the Women for Women International Luncheon in New York City, New York, U.S., May 2, 2017. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS

Na sam izborni dan Clinton je odlučila da će kratko odrijemati jer su svi bili iscrpljeni od kampanje, iako je priznala da je njezin suprug Bill bio dosta nervozan kad su čekali rezultate.

Suprug joj je također u jednom trenutku kazao da postoji šansa i da izgubi.

Clinton u knjizi priznaje i da ju je poraz zabolio, te doveo u stanje "boli i šoka", a bliski prijatelji su joj savjetovali da uzme tablete za smirenje i posjeti terapeuta kako bi se lakše nosila sa svime, no istovremeno nije priznala je li poslušala te savjete.

Čak je priznala i da je morala malo piti na početku, uglavnom je pila šampanjac, a iako joj to nije bio običaj, počela je uživati "u hamburgerima i krumpirićima, u svakom zalogaju", dok je s timom pokušavala shvatiti koji su razlozi izbornog gubitka.

Knjiga joj službeno izlazi 12. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:01