ODLUKA KONVENCIJE

HILLARY ZA POVIJEST I službeno prva žena kandidat velike stranke na izborima za predsjednika

 Scott Audette / REUTERS

Bivša američka prva dama, nekadašnja senatorica i državna tajnica Hillary Rodham Clinton u utorak je na konvenciji Demokratske stranke formalno osvojila nominaciju za predsjednicu SAD-a, čime je u povijest ušla kao prva žena kojoj je to pošlo za rukom kada je riječ o nekoj od velikih političkih stranaka.

U dvosatnom izjašnjavanju drugog dana na konvenciji u Philadelphiji predstavnici demokrata iz 50 saveznih država objavljivali su koliko je glasova pojedina država dala Hillary Clinton, a koliko njezinom protukandidatu Bernieju Sandersu koji je podržao Clinton.

Delegati su skandirali 'Hillary, Hillary' kad je njezinu nominaciju na konvenciji objavila senatorica Barbara Mikulski.

Glasovima Južne Dakote, države koja je Clinton dodijelila 15 delegatskih glasova, Clinton je prešla prag od 2.383 potrebnih za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Clinton će se za ulazak u Bijelu kuću natjecati s republikanskim takmacem Donaldom Trumpom, dok je u unutarstranačkoj utrci njezin glavni suparnik bio senator Sanders, koji joj je prvog dana konvencije dao jasnu podršku i pozvao sve svoje pristalice da učine isto.

Sandersov poziv je došao nakon burnih prosvjeda njegovih obožavatelja zbog skandala koji je čelnicu Demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz koštao položaja. Ona je, neposredno uoči početka konvencije dala ostavku nakon što je WikiLeaks objavio emailove iz kojih proizlazi da je stranačko vodstvo tijekom unutarstranačkih predizbora protivno pravilima bilo sklonije Clinton nego Sandersu.

Na početku same konvencije izbili su i prosvjedi, a Sandersov poziv na podršku Clinton bio je popraćen negodovanjem i zvižducima. No, tenzije na konvenciji nakon formalnog proglašenja Clinton kandidatkinjom, ali i nakon što je u ponedjeljak nadahnut govor podrške održala aktualna prva dama Michelle Obama, značajno su opale.

Hillary Clinton obratit će se sudionicima konvencije u četvrtak, a s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom snage će odmjeriti na predsjedničkim izborima 8. studenoga. Prema anketama, Clinton i Trump se izmjenjuju u vodstvu s dva do tri posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:52