PRIVEDENE DVIJE OSOBE

HISTERIJA U BRUXELLESU Bomba ispred instituta za kriminalistiku ipak nije djelo terorista?

 REUTERS

Eksplozija u sjedištu belgijskog instituta za kriminalistiku ne mora biti vezan s terorizmom, iako se niti jedna mogućnost u ovom trenutku ne isključuje, kažu izvori iz belgijskih vlasti. Tužiteljstvo u Bruxellesu navodi da istraga ide u nekoliko pravaca, ali da im sumnja u terorizam nije prvi smjer istrage. Isto tako navode da ne mogu potvrditi da se radi o bombi, već više o požaru koji je mogao biti uzročen spaljivanjem automobila.

Dvije osobe su uhićene, ali još uvijek nema potvrde da se radi o osobama koje se sumnjiči za ovaj napad.

Automobil se zabio u bruxelleškom predgrađu Neder- Over-Heembeek, nakon što je probio tri ograde i na kraju se zapalio, počinivši znatnu materijalnu štetu. S obzirom da se u ovoj zgradi čuvaju i dokazni materijali za razne istrage i sudske postupke, moguće je da se radi o napadu skupina organiziranog kriminala.

- Vjerojatno se ne radi o terorizmu. Više je to čin organiziranog kriminala - rekla je glasnogovornica tužiteljstva Ine Van Wymersch.

Od terorističkih napada u Parizu krajem prošle godine, te napada u Bruxellesu u proljeće ove godine, situacija u Bruxellesu je stalno napeta, a strah od terorizma velik. Postalo je gotovo normalno da ulicama središta grada hodaju naoružani vojnici, da vojna vozila budu stacionirana ispred trgovačkih centara i hotela. Do sada samo ove godine je bilo preko 120 dojava o bombi u Belgiji.

Od svega toga najveće je štete imao turizam i ugostitejstvo. Sve je manje turista u Bruxellesu, a i domaće stanovništvo sve više zaobilazi centar grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:35