SASTALI SE I POZIVAJU NA MIR

Hoće li Poljska dobiti njemačku odštetu za Drugi svjetski rat? Predsjednici za miran razgovor, a poljska premijerka želi da procedura počne što prije

Frank-Walter Steinmeier i Andrzej Duda
 Kacper Pempel / REUTERS

Predsjednici Njemačke i Poljske Frank-Walter Steinmeier i Andrzej Duda u četvrtak su se složili da je potreban miran razgovor o pitanjima njemačkih odšteta za Drugi svjetski rat koje traži Poljska, rekao je Dudin bliski suradnik. Dvojica predsjednika su se sastala na Malti na marginama sastanka 13 šefova europskih država.

"Predsjednici su razgovarali o političkom i pravnom kontekstu pitanja odšteta. Sugovornici su rekli da je nužan miran razgovor i da će neovisno o razvoju situacije, oni poduzeti sve za zaštitu bogate tekovine poljsko-njemačkih odnosa", rekao je Krzysztof Szczerski, prenosi agencija PAP.

Pitanje njemačke ratne odštete je 28. srpnja pokrenuo Jaroslaw Kaczynski, šef konzerativne nacionalističke stranke na vlasti u Poljskoj. Prošlog tjedna, poljska premijerka Beata Szydlo je inzistirala na pravu njezine zemlje da traži te odštete i naglasila da njezina vlada očekuje političku odluku radi pokretanja procedura.

Berlin je odmah odbacio poljsko stajalište.

U petak su biskupi poljske Katoličke crkve uputili upozorenje nacionalističkoj konzervativnoj vladi na opasnost uništenja povjerenja i poljsko-njemačkog pomirenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:03