POHVALNA INICIJATIVA

HOĆE LI SPORT NADJAČATI POLITIČKE TENZIJE? Seul predložio da se dio natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama sljedeće godine održi u Sjevernoj Koreji

S lijeva na desno: PyeongChang skakaonice i olimpijski krugovi, Masikryong skijalište u Sjevernoj Koreji
 Kim Hong Ji / KCNA / Reuters

Južna Koreja je predložila da Sjeverna Koreja bude domaćin dijela skijaških natjecanja na zimskim olimpijskim igrama koje se u veljači sljedeće godine održavaju u južnokorejskom gradu Pyeongchangu, piše Justin McCurry za Guardian.

Nadalje, južnokorejski ministar za sport Do Jong-hwan je također sugerirao da se formira i sve-korejska ženska ekipa u hokeju na ledu koja bi se potom natjecala na Olimpijskim igrama.

Kao potencijalnu lokaciju za održavanje skijaških natjecanja u sklopu Igara naveo je "vrhunski" ski-resort Masikryong i najavio da će o svojoj ideji razgovarati sa sjevernokorejskim delegatom u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), Jang Woongu.

Ovaj potez ministra za sport odraz je želje novog predsjednika Južne Koreje Moon Jae-ina da otopli izrazito nategnute odnose sa sjevernim susjedima, usprkos čestim provokacijama režima Kim Jong-una u obliku testiranja dalekometnih projektila i prijašnjih nuklearnih testova.

Štoviše, Moon je nedavno sugerirao da bi ove dvije države mogle zajednički organizirati Svjetsko prvenstvo u nogometu 2030. godine, koje bi bez sumnje zahtijevalo ogromne investicije u infrastrukturu u Sjevernoj Koreji, državi u kojoj veliki broj stanovništva živi u siromaštvu. No, Moon je rekao kako bi to "korak prema stvaranju mira između dvije države".

Snovi o organizaciji SP-a u nogometu još će pričekati neko vrijeme, a zasad će Do svoju namjeru o prebacivanju nekih natjecanja u Sjevernu Koreju izložiti kasnije ovog mjeseca na sastanku s predsjednikom MOO-a, Thomasom Bachom.

Sjeverna Koreja dosad se nije pretjerano proslavila na zimskim olimpijskim igrama na kojima su njihovi sportaši ukupno osvojili jednu srebrnu i jednu bronačnu medalju. U Sočiju prije tri godine uopće nisu imali predstavnika, a njihovi sportaši nisu se kvalificirali ni za jedno natjecanje u Pyeongchangu, iako se i dalje polažu nade u nekoliko klizača na ledu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:47