SOCIJALNO OSVIJEŠTENI ŠVEĐANI

IKEA GRADI TVORNICU U IZBJEGLIČKOM KAMPU U JORDANU Sirijci će dobiti posao, a to je tek početak

 Getty Images

Švedska tvrtka IKEA ovo ljeto namjerava otvoriti tri proizvodna pogona u izbjegličkom kampu u Jordanu. Dio je to njihova novog programa socijalnog poduzetništva, u sklopu kojeg žele zaposliti najmanje 200.000 ljudi iz najugroženijih skupina, piše dezeen.com.

U novim tvornicama radit će uglavnom izbjeglice iz Sirije, ali i lokalno stanovništvo Jordana, a proizvodit će ručno rađene predmete, uglavnom tepihe, jastuke i prekrivače za krevete.

IKEA je, radeći na ovom projektu, udružila snage s jordanskom kraljicom Ranijom i njezinom organizacijom Jordan River Foundation.

- Već ovih dana u Jordan šaljemo naše dizajnere koji će našim budućim radnicima pokazati što i kako trebaju proizvoditi. Brojka od 200.000 zaposlenih je naš dugoročni plan. Za ostvarenje će nam možda trebati desetak godina, ali želimo stvoriti bolju budućnost za najranjivije ljude na svim kontinentima - rekao je Jesper Brodin iz švedske kompanije.

Šveđani će novi tvornički pogon izgraditi na sjeveru Jordana, blizu granice sa Sirijom, gdje trenutačno živi oko 1,3 milijuna izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:47