KINA

'IMAMO VIŠAK OD 30 MILIJUNA MUŠKARACA!' Zapanjujući društveni problem: Mladi su i u naponu snage, a šanse za seks su im gotovo nikakve

 Profimedia, UPPA News

Do 2020. godine u Kini će biti čak 30 milijuna više mladih muškaraca nego žena, a u jednom dijelu države gdje se obiteljska stabilnost cijeni iznad svega, ovaj je podatak ozbiljno zabrinuo brojnu populaciju. To je na svojoj koži osjetio When Liu kad se vratio u svoje rodno selo na proslavu Kineske nove godine i kad su ga roditelji dočekali s čitavim nizom organiziranih brzih spojeva. Tijekom tjedan dana koliko je proveo u provinciji Jiangxi, upoznao je desetak potencijalnih partnerica koje opisuje više kao poslovne razgovore, a ne opušteno druženje i upoznavanje. No, svjestan je toga da će mu roditelji vjerojatno pripremiti isti scenarij i iduće godine i on se ni tad ne nada uspjehu.

Istu je sudbinu doživio i Jin, Liuov kolega iz tvornice Pearl River Delta, no njemu je posrednik bio rođak. ‘Rođak je doveo djevojku da se upoznamo na glavnom trgu u selu, a on je onda otišao. Nakon nekoliko minuta ona mi je jasno dala do znanja da je posjedovanje nekretnine nužan preduvjet da budemo zajedno, a za automobil može pričekati. Rekla je i da će biti u redu ako nekretnina nije u centru grada, ali moram imati početni kapital za zajednički život barem 200.000 juana (oko 190.000 kuna)’, ispričao je Jin za britanski Guardian.

Posljednjih je godina kineska vlada pokrenula više kampanja kojima upozorava neudane žene starije od 27 godina na opasnosti da će ostati ‘stare cure’. No, u stvarnosti puno je više neoženjenih muškaraca što je zapravo posljedica brojnih ‘abortusa prema preferiranom spolu’, odnosno nastojanja da se napravi selekcija muških beba zbog provođenja u međuvremenu napuštene državne politike ‘samo jednog djeteta’.

Službeni državni podaci donose omjer muškaraca i žena 136 prema 100 među neoženjenima i rođenima od 1980. do danas. Profesor Jin Tiankui, utjecajni kineski sociolog, predviđa da će do 2020. u zemlji biti 30 milijuna više muškaraca nego žena u dobi od 24 do 40 godina.

Liu i Jin krivnju za ljubavni neuspjeh svaljuju na svoj društveni status migranta radnika koji su došli iz ruralnih krajeva, a prema državnim podacima muškaraca s takvim statusom ima 278 milijuna. Prije sedam godina državna je organizacija provela istraživanje na doseljenicima iz ruralnih područja u deset gradova diljem države, a kao ‘glavno obilježje migrantskog iskustva’ navodi se 'usamljenost u romantičnom smislu'. Jedno drugo istraživanje pokazalo je da više od 70 posto građevinskih radnika, koji su uglavnom doseljenici iz ruralnih područja, kao najbolniji aspekt života i jedan od najvećih problema navode emocionalnu usamljenost.

33-godišnji Liu napustio je školu kako bi radio na obiteljskoj farmi, a potom je napustio i farmu u potrazi za bolje plaćenim poslom. U Shenzhenu se zaposlio u tvornici gdje je sklapao mobilne uređaje 12 sati dnevno, šest dana u tjednu, i dalje za mizernu plaću. Kaže da u ljubavi nema sreće uglavnom zato što nema vremena ni novaca, a ne zato što je sramežljiv. ‘Kad muškarac ima novaca, svaka žena mu želi biti djevojka’, kaže Liu. Istovremeno se osjeća kao da je iznevjerio roditelje koji su mu omogućili sve što su mogli, a zauzvrat traže samo da se oženi. No, on im to trenutno ne može omogućiti. Nastavak obiteljske loze vrlo je važna stvar u Kini i mnoge se obitelji, barem one u seoskim krajevima, osjećaju izdano ako sin ne nađe ženu.

Prema raznim parametrima kinesko se društvo smatra jednim od najnepravednijih u svijetu, a sve se temelji na propisu iz pedesetih godina prošlog stoljeća kad su građane podijelili u urbane i ruralne kategorije. I danas doseljenici sa sela u grad, premda ondje žive i rade već godinama te na sve moguće načine doprinose razvoju, nemaju ista prava što se tiče zaposlenja, iznajmljivanja ili kupovine nekretnine, obrazovanja i zdravstva kao oni koji su službeno upisani kao stanovnici grada.

Kao poticaj za stupanje u brak u mnogim su ruralnim područjima ponovno počeli uvoditi miraz, no posljednjih je godina također zabilježen rast razvoda. U provinciji Henan je u periodu između 2013. i 2015. čak 85% razvoda zabilježeno među doseljenicima iz ruralnih područja. Dok vlada ne oduči poduzeti neke korake, Liu i Jin mogu se samo nadati da će pronaći ljubav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:05