TKO JE BROJNIJI?

'INDIJA JE VEĆ NADRASLA KINU!' Kako je jedan ugledni znanstvenik svojim izračunom izazvao nevjericu

 Profimedia, Alamy

U posljednjih 26 godina kineski statističari precijenili su broj stanovnika za oko 90 milijuna ljudi, djelomično zbog napuhavanja stope fertilnosti, ustvrdio je Yi Fuxian sa Sveučilišta Wisconsin-Madison. Prema izračunu ovog znanstvenika koji se godinama bori protiv kineskih zakona o planiranju obitelji, Kina je koncem prošle godine brojala 1,29 milijardi ljudi, iako kineske vlasti tvrde da ih ima 1,38 milijardi.

Yi je kazao za britanski Guardian da Indija trenutno broji 1,32 milijardi ljudi. Službeni Peking je 2015. zamijenio svoju zloglasnu politiku "jednog djeteta" za politiku "dvoje djece", ali Yi tvrdi kako njegove brojke pokazuju da bi trebalo ukinuti bilo kakvu kontrolu te vrste kako bi se ublažio udar rastuće krize starenja stanovništva.

No, njegove su tvrdnje naišle na val nevjerice kineskih i indijskih znanstvenika. Primjerice, demograf Wang Feng sa Sveučilišta u Kaliforniji odbacuje Yiove tvrdnje kao senzacionalističke i ekstremno nemarne. "On je osoba s političkom agendom i kritičar politike kineske vlasti pa njegove brojke ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo", kazao je Guardianu.

Indijski demograf Laushram Ladu Singh iz Mumbaija smatra da je Kina i dalje najmnogoljudnija zemlja, ali da će je Indija nadmašiti do 2025. godine.

Stanovništvo Indije (trenutno oko 1,3 milijarde ljudi) učetverostručilo se od stjecanja neovisnosti 1947. godine, ali brzina rasta značajno usporava, iako je i dalje na visokih 17,7 posto (prema podacima desetljeća do 2011.). Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj stanovnika Indije dosegnuti 1,7 milijardi do 2050. te započeti pad.

Porast broja stanovnika već se stabilizirao u južnim državama gdje je veća kvaliteta života, dok je osam sjevernih država zaslužno za veliki porast stanovništva.

Wang Feng smatra da je moguće u sljedećih pet godina da stanovništvo Kine dosegne 1,4 milijarde i tada započne pad. Indijci bi po broju stanovnika mogli nadmašiti Kinu unutar sljedećeg desetljeća, kaže on, ali naglašava da se to još nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:02