TAJNI ODNOSI

Indijska vlada je za 700 tisuća funti kupila pisma koja dokazuju da je Mahatma Gandhi bio gay?

Indijska vlada je kupila pisma koja su razmjenjivali Gandhi i bodybuilder židovske vjeroispovijesti iz Njemačke
 SIPA

Godinu dana nakon objave kontroverzne biografije Mahatme Gandhija u kojoj autor tvrdi da je Gandhi biseksualac koji je napustio ženu i otišao živjeti s bodybuilderom židovske vjeroispovijesti iz Njemačke, indijska je vlada, svega nekoliko dana prije nego li su se trebala naći na aukciji, kupila kolekciju pisama koja su dvojica muškaraca razmjenjivala.

Indija je za pisma platila oko 700 tisuća funti (oko 60 milijuna rupija). Pisma pokrivaju razdoblje Gandhijeva boravka u Južnoj Africi, njegov povratak u Indiju i sukob s obitelji.

Aukcija je trebala biti održana u londonskom Sotheby'su u utorak, ali je odgođena u zadnji tren.

Dokumenti će biti pohranjeni u nacionalnom arhivu u New Delhiju.

Pisma su pripadala rođacima Hermanna Kallenbacha , Židova rođenog u Njemačkoj, po zanimanju arhitekta, koji je Gandhija upoznao u Južnoj Africi 1904. godine.

Prošle godine, u biografiji "Velika duša: Mahatma Gandhi i njegova borba s Indijom", autora Josepha Lelyvelda, detaljno je opisana veza s Kallenbachom.

Lelyveld tvrdi da je vođa pokreta za neovisnost Indije bio duboko zaljubljen u Kallenbacha.

Iako Lelyveld u knjizi nije Gandhija izričito nazvao biseksualcem, Gandhijeva rodna država Gujarat zabranila je biografiju zbog uvrede ocu domovine.

Većina pisama, koja datiraju iz razdoblja od 1905. do 1945, poslala je njegova obitelj, prijatelji i vjerni pratitelji, no u svežnju se nalazi i 13 pisama od Kallenbacha.

Tiču se Gandhijevih ranih političkih kampanja i bolesti njegove žene Kasturbe.

- Ne želim više biti ljut na nju. Tako je slatka. Danas je pojela nešto grožđa, ali opet je bolesna. Čini mi se da postupno propada - Gandhi je napisao u jednom pismu.

U drugom, napisanom prije puta u Južnu Afriku, Gandhi je napisao: - Sve pišem dok čučim i jedem prstima. Ne želim izgledati neobično u Indiji.

Indijski povjesničar Ramchandra Guha otkrio je pisma u kući Kallenbachove nećakinje Ise Sarid.

Gandhi i Kallenbach postali su prijatelji nakon susreta u Johannesburgu 1904.

Među najzanimljivijim je desetak pisama koja su napisala Gandhijevi sinovi, a koja otkrivaju detalje života u Indiji, posebice nakon Gandhijeva povratka nakon čega živio povučeno.

Indija se u prošlosti žestoko protivila aukcijskim prodajama Gandhijevih stvari zbog, kako kažu, uvrede upućene čovjeku koji se odrekao svega materijalnog.

Sotheby's je prije aukcije procijenio da će se pisma prodati za iznos između 500 tisuća i 700 tisuća funti.

Prilikom objavljvanja prošle godine biografija je izazvala brojne kontroverze.

Kako u njoj stoji, Gandhi je navodno rekao Kallenbachu "da je potpuno preuzeo njegovo tijelo", i da je to "ropstvo s osvetom".

Kallenbach je rođen u Njemačkoj, ali je emigrirao u Južnu Afriku gdje je postao bogati arhitekt.

U to vrijeme tamo je djelovao Gandhi, a Kallenbach je postao njegov blizak učenik.

Par je zajedno živio dvije godine u kući koju je izgradio Kallenbach. Oboje su se zakleli na "ljubav kakvu svijet nije vidio".

S 13 godina Gandhi se oženio za 14-godišnju Kasturbai Makhanji koja mu je rodila četvero djece. Kako tvrdi Lelyveldijeva biografija, Gandhi je 1908. godine otišao od žene kako bi živio s Kallenbachom.

U jednom je trenutku napisao Nijemcu:- Tvoj portret (jedini koji imam) stoji na polici iznad kamina u spavaćoj sobi. Polica se nalazi nasuprot kreveta.

Iako nije raznjašnjeno zašto, Gandhi je napisao da su vazelin i pamučna vata konstantni podsjetnik na Kallenbacha.

Sebi je dao nadimak Gornja kuća, a svojem ljubavniku Donja kuća, te se zakleo Kallenbachu da neće s požudom gledati niti jednu ženu.

- Ne mogu zamisliti stvar užasnu poput snošaja muškarca i žene - kasnije mu je rekao.

Dvojac se razišao 1914. kad se Gandhi vratio u Indiju, a Kallenbachu ulazak u Indiju nije bio dopušten zbog Prvog svjetskog rata.

Kasne 1933. godine napisao je pismo u kojem ističe svoju vječnu strast i naziva svoju bivšu ženu "najotrovnijom ženom koju je ikada upoznao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:50