TRAJU NAPADI

ISLAMSKA DRŽAVA SVE BLIŽA PORAZU Iračka vojska u Mosulu oslobodila prolaz za civile u Starom gradu, broj civilnih žrtava raste

 Marius Bosch / REUTERS

Iračke snage otvorile su izlazne rute stotinama civila koji u subotu napuštaju staru gradsku jezgru u Mosulu a borbe s pripadnicima Islamske države još traju.

Borbene postrojbe koje su obučile američke snage usmjerile su svoje napade duž dvije ulice koje dopiru do Starog grada kako bi izolirale džihadističke pobunjenike u četiri džepa.

Ujedinjeni narodi u subotu su upozorili na velik broj civilnih žrtava u gusto naseljenom Starom gradu te naglasili da je u petak oko 12 ljudi ubijeno a stotine su ranjene.

"Borbe u Starom gradu vrlo su silovite a civili su izloženi ekstremnoj, nezamislivoj opasnosti. Imamo izvješća da IS koristi tisuće ljudi, možda čak i desetke tisuća, da služe kao ljudski štit", upozorila je Lise Grande, UN-ova koordinatorica za Irak. Grande je rekla: "Stotine civila su ubijene, uključujući djecu".

Iračke vlasti nadaju se proglasiti pobjedu u Mosulu za vrijeme muslimanskog blagdana koji označava kraj muslimanskoga svetog mjeseca ramazana.

U subotu se najmanje 100 civila, umornih, preplašenih i gladnih, domoglo sigurnosti na teritoriju pod kontrolom vladinih snaga zapadno od Staroga grada. Neki od njih uza se imaju ozlijeđenu i pothranjenu djecu. Vojnici su ima dali hranu i vodu.

Više od 100.000 civila, a pretpostavlja se da su polovica od njih djeca, ostalo je u srušenim kućama u Starom gradu, s premalo lijekova, vode i medicinskih potrepština.

Humanitarne organizacije i iračke vlasti rekle su da IS nastoji onemogućiti civile u pokušaju da se spase te da ih koriste kao živi štit.

U zadnja tri tjedna pripadnici IS-a ubili su stotine civila koji su pokušali napustiti Stari grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:51