KOMUNA 'CRNA REKA'

Ispovijest bivšeg štićenika: 'Divljački su nas tukli i za najmanju stvar. Bili su nevjerojatno hladnokrvni!'

'Mene osobno nikad nisu udarili, ali sam bio toliko preplašen svime što sam vidio da sam pobjegao nakon dva tjedna'
 B92

- Ni dan-danas ne mogu zaboraviti stravične jauke koje sam slušao u 'Crnoj reci'. Bivši štićenici samostana tukli su 'neposlušne' ovisnike sve dok ne bi počeli gubiti svijest i prestali vrištati i kukati – ispričao je jedan bivši štićenik za srpske novine 24 sata , inzistirajući na anonimnosti.

Podsjetimo, u toj pravoslavnoj komuni jedan je ovisnik ubijen nakon udarca šipkom u glavu, zbog čega je uhićen Branislav Peranović , osnivač komune.

Sad već bivši ovisnik, taj se štićenik ipak nije izliječio u 'Crnoj reci' nego u jednom drugom centru za liječenje, jer je iz 'Crne reke' pobjegao nakon samo dva tjedna, preplašen svime što se tamo događalo.

- Kad sam se počeo liječiti od ovisnosti prije četiri godine, majka je posudila pozamašan iznos novca da bi me poslala u rehabilitacijski centar 'Crna reka'. Nerado se sjećam tih dana, osjećam nekakvo gušenje kad pomislim na to mjesto, ali ne mogu zaboraviti sve što sam vidio i čuo. Nisam doživio da me tamo itko udari, ali sam svakodnevno prisustvovao nasilju i samo sam se pitao kad će doći red na mene. Jednog su toliko udarali šakama u trbuh i glavu da sam pomislio da neće preživjeti. Nikad nisam osjetio njihove udarce, pobjegao sam poslije dva tjedna.

- U ta dva tjedna nikad nisam vidio da je neki svećenik digao ruku na ovisnike. To su isključivo činili bivši štićenici, ovisnici koji su se nekada tu liječili pa su i ostali raditi. Nisam ih vidio da koriste lopate ili bilo što drugo. 'Neposlušne' ovisnike kažnjavali su šamaranjem i udaranjem šakama i nogama po cijelom tijelu. Bili su nevjerojatno hladnokrvni. To me najviše i uplašilo, ispričao je bivši štićenik.

Čim je stigao u 'Crnu reku', uključen je u raspored obaveza za pospremanje, pranje odjeće, kuhanje i rad u prirodi. Svatko tko bi odbio napraviti nešto od navedenog, tko bi se požalio da nema snage ili bi posustajao u radu, bio bi „surovo kažnjen“.

- Za vrijeme svog kratkog boravka u 'Crnoj reci' nikad nisam video Peranovića da je na nekoga digao ruku. Ne smijem ni pomisliti kroz kakve je muke prošao ubijeni ovisnik. Neprestano mislim da sam to mogao biti ja, dodao je za 24 sata .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:54