SVE JE IZGUBILA

ISPOVIJEST STUDENTICE KOJA SE OTIŠLA BORITI PROTIV TERORISTA U SIRIJU 'ISIS za moju glavu sada nudi milijun dolara, a Danci me žele strpati u zatvor'

 Facebook

Studentica iz Danske koja je ostavila lagodan život u domovini, napustila fakultet i otišla u Siriju ratovati protiv ISIS-a, kazala je kako je u vlastitoj zemlji prozvana teroristkinjom, a kako džihadisti prijete da će ju oteti i ubiti.

Naime, snajperistica Joanna Palani (23) borila se uz kurdske snage koje su oslobodili grad Kobane na turskoj granici.

Nakon što joj je u rujnu 2015. Danska zabranila da putuje natrag u Siriju, Palani je u lipnju prošle godine prekršila antiteroristički zakon i vratila se na bojište na pet mjeseci 'jer nije mogla ostaviti žene koje je tamo trenirala'. Sada su joj oduzeli i putovnicu, te se u Danskoj suočava sa zatvorom.

Facebook

- Danska vlada me želi prikazati kao teroristkinju, no ja nisam kriminalka. S ponosom bi bila 10 godina u zatvoru ako bi znala da će to spasiti ljude, no ne mogu prihvatiti ni dan za rešetaka 'jer predstavljam opasnost za Dansku'. Ne razumijem zašto me vide kao prijetnju kada sam se borila za Europu i za žene - ispričala je Palani pa dodala:

- Žao mi je što sam prekršila zabranu putovanja, no nisam imala izbora. NIsam očekivala da ću gotovo sve izgubiti jer sam se borila za sigurnost zemlje koja mi sada oduzima moju slobodu. Živim u jednoj od najboljih država na svijetu, no gladna sam, bez krova nad glavom, smrzavam se i selim se svake tri večeri. Više nikome ne vjerujem - govori Palani koja se skriva i od danskih vlasti i od islamista.

Facebook

U intervjuu koji je trajao nekoliko sati, Palani je za MailOnline otkrila kako se boji za svoj život zbog desetaka boraca koji su potražili skrovište u Danskoj nakon što su napustili ISIS.

- Ne želim da ISIS bude prijetnja Europi i ljudima ovdje, na isti način kao što su bili prijetnja Kurdistanu. Bila sam voljna dati svoj život i svoju slobodu da zaustavim ISIS, kako bi svatko u Europi bio siguran. To je bio moj izbor - kazala je iza MailOnline i napomenula kako ju sada progoni i vlast, ali i ISIS-ovi operativci koji nude za nju, mrtvu ili živu, milijun dolara.

Tu je informaciju, naime, saznala dok je bila u danskom zatvoru: uhićena je 7. prosinca i zatvorena na tri tjedna prije nego li ju je sudac 23. prosinca pustio.

Facebook

- ISIS me želi ubiti, zatočili su ne kako bi me preobratili u radikalnu islamistkinju ili pretvorili u seksualnu robinju. No moj strah da će me zatočiti i ubiti nije veći od moje ljubavi prema slobodi. Nastavit ću im pokazivati da sam slobodna i nezavisna žena. To je način na koji ću ih poraziti - kazala je.

Ova kći iranskih Kurda rođena je u izbjegličkom kampu u Iraku 1993. godine, a onda se njezina obitelj preselila u Dansku kada je imala tri godine.

Facebook

U intervjuu za Guardian prošle godine kazala je kako je otišla u Siriju kako bi se borila za ženska prava i demokraciju - za europske vrijednosti koje je naučila kao Dankinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:44