KIM JO-JONG

IZA SVAKOG USPJEŠNOG MUŠKARCA STOJI ŽENA Upoznajte mlađu sestru korejskog diktatora koja je 'mozak' njegova nemilosrdnog učvršćivanja vlasti

 
lijevo: Kim Yo-jong, desno: Kim Jong-un
 Reuters

Promocija Kim Jo-jong u politbiro Radničke partije Sjeverne Koreje znak je apsolutnog povjerenja 'velikog vođe' u svoju mlađu sestru za koju se, inače, govori da je zapravo 'mozak' iza cijele medijske slike oko Kim Jong-una, no ujedno i znak da Kim još više učvršćuje vlast.

Jo-jong, koja je četiri godine mlađa od brata, rijetko se moglo vidjeti u javnosti sve do 2010. godine kada je snimljena na skupu Radničke partije. Već sljedeće godine postala je regularni dio pratnje svog oca Kim Jong-ila, a viđena je i kako tuguje uz brata nakon smrti oca u prosincu 2011.

Službeno je korejski državni mediji nisu spominjali do ožujka 2014., no od tada je navodno bila zadužena i za državne poslove, pogotovo za vrijeme Kimovog odsustva iz javnog života zbog zdravstvenih problema u jesen iste godine.

Nakon što je Kim Jong-un ustoličen kao treći vladar dinastije Kim, njegova sestra intenzivirala je svoju pojavu na javnim okupljanjima uz Kima.

Njena promocija u subotu jasan je znak kako ima apsolutno povjerenje brata, te je zabetonirala njenu poziciju kao druge najvažnije žene u Sjevernoj Koreji, naravno uz suprugu 'velikog vođe', Ri Sol-ju.

Kim Yo Jong, sister of North Korean leader Kim Jong Un, attends an opening ceremony of a newly constructed residential complex in Ryomyong street in Pyongyang, North Korea April 13, 2017.  REUTERS/Damir Sagolj - RC1C49A18B60
REUTERS

Glasine kako je ona zapravo mozak iza kreacije medijske slike njenog brata kao benevolentnog, pristupačnog vođe po ozoru na svog djeda i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga dobile su potvrdu krajem te godine kada je imenovana zamjenicom direktora za propagandu korejske Radničke partije.

Ona, a ne Kim, navodno stoji iza posjeta 'velikog vođe' tematskim parkovima, školama i kućama običnih ljudi, kao i iza poteza koji je tada šokirao cijeli svijet kada je bivša NBA zvijezda Dennis Rodman posjetila Sjevernu Koreju i započela neobično i neočekivano prijateljstvo s Kimom.

Inače, kao što već vjerojatno znate, obiteljske veze i nisu neka garancija povlaštenog tretmana kod Kim Jong-una. Mladi lider u svojoj namjeri da učvrsti vlast dao je pogubiti i svog strica Jang Song-thaeka u 2013. a sumnjiči ga se i za ulogu u atentatu na polubrata Kim Jong-nama, u zračnoj luci u Kuala Lumpuru u veljači ove godine. Tu je i oko 140 visokih državnih dužnosnika koji su osjetili što znači kada se 'vođa' baš i ne slaže s njihovim razmišljanjima...

No, Kim i Jo-jung dijele istu majku: Ko Jong-hui, bivšu plesačicu rođenu u Japanu za koju se vjeruje da je bila treća partnerica Kim Jong-ila.

Guardian piše kako poznavatelji tamošnjih prilika tvrde kako je ustoličenje Jo-jong na važnu poziciju u partiji znak da bi ona mogla biti Kimova zamjena za tetku, Kim Kjong-hui, koja je u vrijeme Kimova oca bila važan dio njegove pratnje no u novom režimu više nema aktivnu ulogu.

Također, njeno imenovanje znači i smjenu generacija u personalu koji je godinama okruživao njegova oca te je naznaka da se Kim u potpunosti namjerava odmaknuti od ostavštine svog oca.

Kao i o ostalim članovima sjevernokorejskog režima i o Kim Jo-jong postoji malo provjerljivih podataka. Vjeruje se kako je u kasnim dvadesetima, iako neki tvrde da je već prešla tridesetu. Pohađala je istu elitnu školu kao i brat u švicarskom Bernu prije nego li je studirala računarstvo na prestižnom sveučilištu Kim Il-sung u Pjongjangu.

Zaposlenik škole u Bernu kazao je kako su brat i sestra živjeli izvan kampa, okruženi osobljem i tjelohraniteljima, a navodno joj je otac nostalgiju i osjećaj izolacije u stranoj zemlji pokušavao ljiječiti tako da je u Švicarsku slao sjevernokorejske glazbenike kako bi joj pravili društvo.

Nakon odlaska iz Švicarske o njenom se životu zapravo ništa ne zna, osim da je pripremala teren za preuzimanje vlasti starijeg brata.

Navodno je u braku s Choe Songom, sinom potpredsjednika vladajuće partije Choe Rjong-haeaom te navodno imaju i dijete. Dosta znakovito, otac njenog supruga prošlog je vikenda promoviran u moćnu vojnu komisiju stranke, tvrdi sjevernokorejska državna agencija.

No, iako se o njoj zapravo jako malo toga zna, Jo-jung nije izmakla pozornosti američkih službi te se od siječnja nalazi na njihovoj crnoj listi zbog 'ozbiljnih kršenja ljudskih prava'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:47