PORAŽAVAJUĆI PODACI

IZBJEGLICAMA DRAŽI RAD ZA MALI NOVAC NEGO ŠKOLOVANJE Nijemci ih žele zaposliti, ali imigranti ne znaju jezik, za integraciju im treba do pet godina

Arhiva
 Bruno Konjević / Ilustracija/HANZA MEDIA

Integraciju izbjeglica na tržište rada u Njemačkoj otežava trend po kojem se izbjeglice radije odlučuju za jednostavne, slabije plaćene poslove, nego za stručnu izobrazbu, proizlazi iz studije Instituta njemačkog gospodarstva (IW), objavljene u utorak u Kölnu.

- Izbjeglice se svjesno odlučuju za jednostavne poslove koji su slabije plaćeni umjesto stručne kvalifikacije koja otvara perspektivu bolje plaćenih radnih mjesta - rekla je Regina Flake, specijalistica za pitanje obrazovnog sustava pri IW-u.

Iz studije, koja je načinjena za potrebe ministarstva gospodarstva, proizlazi kako izbjeglice često nisu svjesne prednosti obrazovanja u odnosu na jednostavnije poslove koji ispočetka donose više novca, nego obrazovanje.

- Mi ne smijemo dopustiti da se ovaj trend ustali, nego moramo učiniti sve da se izbjeglice privoli na njemački dualni obrazovni sustav, koji se sastoji većim dijelom od stručne nastave u samim pogonima i manjim od teorijske nastave u školama - rekla je Flake i dodala kako je spremnost njemačkih poslodavaca na zapošljavanje izbjeglica velika.

Daljnji problem stvara nedostatak svjedodžbi o dosadašnjoj stručnoj spremi izbjeglica, kao i nepoznavanje njemačkog jezika. Čak 85 posto upitanih poslodavaca, koji su dali šansu izbjeglicama za obrazovanje, ukazuje na problem nepoznavanja jezika.

- Nade po kojima su izbjeglice trebale ublažiti nedostatak stručnih radnika su splasnule - rekao je direktor IW-a Michael Huetter. Dodao je da, i prema najpovoljnijoj prognozi, izbjeglici treba četiri do pet godina za integraciju i da postane spreman za stručni segment na njemačkom tržištu rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:49