ZATVORENA BIRALIŠTA

IZBORI U SLOVENIJI Pahor ipak nije pobijedio već u prvom krugu

Borut Pahor s majkom
 Srđan Živulović / REUTERS

Borut Pahor nije uspio izjednačiti se s Milanom Kučanom i pobijediti u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji. Bio je jako blizu, jedna je izlazna anketa navodila da će uspjeti i osvojiti 56 posto glasova, ali rezultati Državnog izbornog povjerenstva su rekli drukčije: Borut Pahor nije uspio osvojiti 50 posti i jedan glas.

I stoga će morati u drugi izborni krug, za dva tjedna, protiv izvan Slovenije slabo poznatog izazivača, Marjana Šareca, gradonačelnika Kamnika, grada u blizini Ljubljane. On je osvojio oko 25 posto glasova, kako su govorile ankete i ni po čemu nije iznenadio. U drugi krug je Pahora poslala Romana Tomc, kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS), vodeće opozicijske snage koju "vječno" vodi slovenski političar koji je za svoje pristaše mučenik, a za protivnike mračna strana slovenske politike: Janez Janša.

On se nikad nije kandidirao za predsjednički položaj jer ga ne zanima, ne nudi dovoljno mogućnosti za kontrolu procesa. Barem u stranci, kad već ne uspijeva na nacionalnoj razini. Tomc, zastupnica u Europskom parlamentu, osvojila je gotovo 14 posto glasova što je dvostruko više nego što su joj davale ankete. Koje su bile pogubne za Pahora jer je dio njemu sklonih birača zbog lošeg vremena, uvjerenja da će pobijediti te nemogućnosti da kandidat desnice uopće uđe u drugi krug, ostao kod kuće.

Naime, na izbore je izašlo jedva 43% birača što jedan od najnižih odaziva u slovenskoj povijesti. Birači SDS-a, oni vjerni, disciplinirano su izašli i dali glaslove svojoj kandidatkinji. No, postoji još jedan, bitno ozbiljniji problem koji je Pahora stajao pobjede u prvom krugu. Otvoreno pismo javnosti protiv njegovog izbora je objavila skupina od oko 30-ak vrlo uglednih slovenskih intelektualaca koji su argumentirano zaključili da je Pahor ozbiljno naštetio ugledu predsjedničkog položaja lišavajući ga stvarnog sadržaja te ga pretvarajući u svoju predizbornu kampanju kako bi osigurao i drugi mandat. Zamjerili su mu i izbjegavanje izjašnjavanja o ključnim društvenim i političkim problemima što ga je ozbiljno uzdrmalo.

A onda je uslijedio završni udarac: bivši slovenski predsjednik Milan Kučan je u petak, posljednji dan predsjedničke kampanje, izašao u javnost s istom tezom. "Ispraznio je i profanirao predsjedničku dužnost, te tako bez potrebe dao argumente onima koji misle da je ona nepotrebna. Vidim ga kao spretnog političkog tehnologa. Svjestan je moći modernih komunikacijskih kanala, u čemu je vješt kao Janez Janša, ali su mu poruke koje tako šalje plitke, a njegove simplifikacije prevelike", kazao je Kučan u razgovoru za tjednik "Mladina".

Već je sama usporedbda s Janšom ozbiljan udarac i znak za uzbunu svima na lijevom političkom polu, posebno kada ju izrekne Kučan. No, ljevica nije mogla ići protiv sebe i uz predsjednika na položaju kandidirati nekog drugog. A da bi neko jače političko ime moglo izazvati ozbiljne probleme Pahoru pokazao je Šarec. On je u politiku ušao 2010. godine kad je postao gradonačelnik Kamnika. Za njegov je uspjeh važna njegova ranija karijera: Šarec je bio komičar te je na Slovenskoj televiziji i radiju ismijavao domaće političare. Aktivirao se u stranci Pozitivna Slovenja kad ju je osnovao Zoran Janković, ali kako se ona dosta brzo raspala povukao se na položaj gradonačelnika sa svojom listom. Iako je drugi krug uvijek pitanje novog miješanja karata bilo bi stvarno veliko iznenađenje da Šarec uspije pobijediti. Naime, Pahor je bliži izbornom tijelu SDS-a nego bilo koji drugi kandidat pa tako može mirno očekivati dio glasova koji je dobila Romana Tomc. I to mu je dovoljno za pobjedu. No, za njegov politički ego će biti značajan udarac ako ne uspije premoćno pobijediti Šareca.

Iako se održavaju osam mjeseci prije parlamentarnih izbora, predsjednički nisu pokazali kako stoje stvari u zemlji i što se može očekivati. SDS se nada povratku na vlast, ali to se ne vidi u ovim glasovima jer je Slovenija jedna izborna jedinica, dok ih je na parlamentarnim izborima više pa urbana središta ne uspiju prigušitii ruralna područja gdje vlada Janša. Socijaldemokrati (SD), čiji je Pahor bio predsjednik, nadaju se da bi na valu njegove pobjede mogli računati na veći postotak glasova te da opet, kao u njegovo doba (2008. godine) budu vodeća stranka u koaliciji. No, ne treba zaboraviti da će Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova koji brusi zube na Hrvatskoj, imati sa svojim umirovljenicim barem šest mjesta u parlamentu, a tu je jasno i SMC, stranka sadašnjeg premijera Mire Cerara koja je uz SD i SDS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:28