PRIJETNJA

IZETBEGOVIĆEV MINISTAR BUTKOVIĆU POSLAO PISMO UPOZORENJA 'BiH će blokirati izgradnju Pelješkog mosta izlaskom iz ugovora o granici!'

Oleg Butković
 HANZA MEDIA

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je član vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), uputio je pismo hrvatskom ministru pomorstva, prometa i veza Olegu Butkoviću u kojemu je zaprijetio da bi BiH mogla jednostrano raskinuti ugovor o granici s Hrvatskom te odrediti granicu na moru ukoliko se, kako se navodi, ne obustavi izgradnja Pelješkoga mosta.

- Pozivamo vaše ministarstvo kao i Vladu Republike Hrvatske da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji Pelješkoga mosta te da izravno preko ministarstva ili Vlade Republike Hrvatske i nadležnog povjerenstva za granicu Republike Hrvatske stupite u bilateralne pregovore s nadležnim tijelima BiH, te da se na načelima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja okonča razgraničenje između BiH i RH zaključenjem i ratificiranjem međunarodnih bilateralnih ugovora, a koji bi se zasnivali na rješenjima u obostranom interesu kako sukladno unutarnjem zakonodavstvu tako i u skladu s pravima međunarodnog prava", navodi se u pismu kojega je ministar Osmanović uputio kolegi Butkoviću.

Pismo je upućeno i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, europskom povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu, kao i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te šefu Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.

Pri tome ministar Osmanović, koji se kao i njegov stranački šef Bakir Izetbegović protivi izgradnji Pelješkoga mosta, navodi da je prethodno potrebno provesti razgraničenje BiH i RH na moru.

"Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležna tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema odredbama čl. 22. stav (3) spomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava", naveo je Osmanović.

Vodeći hrvatski i srpski dužnosnici u BiH, predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije su izjavili kako se ne protive izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da je povezivanje teritorija legitimno pravo Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:44