OBRAT

IZNENADNI I POTPUNO NEOČEKIVANI ZAOKRET DONALDA TRUMPA Sudionici privatnog druženja s predsjednikom: 'Drastično je promijenio stav o imigrantima'

 Joshua Roberts / REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je, tijekom razgovora s nekolicinom novinara vodećih medijskih kuća, dao za naznačiti da bi mogao uslijediti veliki zaokret u njegovoj politici prema imigrantima koji u Americi borave bez valjanih dokumenata.

Kako javlja The New York Times, Trump je izjavio da je spreman na dalekosežnu imigracijsku reformu koja bi milijunima ilegalaca, ponajprije onima koji nisu počinili nikakav teži prekršaj ili kazneno djelo, u konačnici omogućila legalizaciju njihova boravka u SAD-u.

- Sada je pravi trenutak za novi imigracijski zakon, ali pod uvjetom da se postigne kompromis dviju vodećih stranaka, citirali su sudionici sastanka Trumpa, među kojima su bila neka od najpoznatijih televizijskih lica, ali s obzirom da je riječ o privatnom druženju, nitko od njih nije želio prepričavati detalje susreta s predsjednikom bez zaštite identiteta.

Ovakav Trumpo stav predstavlja radikalan odmak od njegove predizborne, ali i poslijeizborne retorike, u kojoj je prijetio milijunima ilegalaca masovnim deportacijama. Također, iznošenje ovakve ideje stiglo je samo nekoliko sati prije Trumpova prvog obraćanja Kongresu u svojstvu predsjednika SAD-a.

Kao što je poznato, antiimigrantska stajališta obilježila su Trumpovu kampanju. Na njegovim su mitinzima ljudi padali u delirij kada bi im ponovio svoje obećanje o gradnji zida na američko-meksičkoj granici. Također, u svojoj biračkoj bazi dobio je snažnu podršku za izdavanje kontroverznog ukaza kojim je zabranio ulazak u Ameriku svim izbjeglicama te državljanima sedam država u kojima većinu sačinjavaju muslimani. U odvojenom je ukazu naredio izgon iz Amerike svih ilegalaca za koje postoji i sumnja da su počinili bilo kakav prekršaj. Analitičari smatraju da bi se takva odredba mogla pretočiti u pravo na deportaciju praktički svih 11 milijuna ilegalaca, koliko se procjenjuje da ih trenutno ima u SAD-u.

U Bijeloj kući nisu demantirali Trumpove riječi na sastanku s novinarima, ali zamjenica glasnogovornika upozorila je da sama nije prisustvovala tom privatnom druženju pa Trumpove riječi ne može ni potvrditi.

New York Times primjećuje da je Trump za srijedu najavio izdavanje novog ukaza, koji bi de facto trebao zamijeniti već spomenuti kontroverzni, kojeg su u međuvremenu blokirali sudovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:18