JAMČEVINA 25 MILIJUNA EURA

Izrael uhitio trgovca dijamantima zbog korupcije

Njegova tvrtka BSG Resources je priopćila da su optužbe "neutemeljene" i da su istrage pokrenute na zahtjev gvinejske vlade koja želi prisvojiti njihovu imovinu
 YouTube

JERUZALEM - Izraelska policija uhitila je u ponedjeljak trgovca dijamantima Benyja Steinmetza u sklopu istrage o korupciji, uključujući i poslovne aranžmane u Gvineji, potvrdile su vlasti.

Steinmeetz je uhićen u okviru šire istrage o korupciji u koju su, kako se navodi, umiješani dužnosnici Izraela, Gvineje, SAD-a i Švicarske, priopćila je policija. Također se navodi da količina nezakonito stečenog novca iznosi desetke milijuna dolara.

Spomenuti izraelski milijarder kontrolira rudarsku tvrtku BSG Resources, a sumnjiči ga se za podmićivanje stranih javnih službenika i pranje novca. Taj 60-godišnjak će u kućnom pritvoru boraviti do 2. siječnja, a tijekom tog razdoblja neće smjeti posjećivati svoje izraelske urede.

Također ne smije napuštati zemlju te su mu stoga oduzete izraelska i francuska putovnica. Jamčevina mu je određena na 25 milijuna eura.

Tvrtka BSG Resources je priopćila da su optužbe protiv Steinmetza "neutemeljene" te da su istrage pokrenute na zahtjev gvinejske vlade koja želi prisvojiti njihovu imovinu.

"Radi se o sustavnim pokušajima vlade Gvineje da prikrije endemsku korupciju koja hara u državi", tvrdi BSG Resources.

Ta zapadna afrička država raspolaže golemim neiskorištenim zalihama dijamanata, zlata i urana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:01