POLITIKA NEUTRALNOSTI

IZRAELSKI POLITIČAR NEOPREZNOM IZJAVOM PRIZNAO DA NJEGOVA ZEMLJA KOMUNICIRA S ISLAMSKOM DRŽAVOM ISIS pucao na izraelske vojnike pa se ispričao!?

Bivši izraelski ministar priznao je da Izrael i tzv. Islamska država imaju “komunikacijski kanal”
 STRINGER / REUTERS / REUTERS

Bivši izraelski ministar obrane Moshe Bogie Ya’alon bio je neoprezan (?!) u izjavi za Times of Israel, što je prenijela Al Jazeera, te je “priznao” kako Izrael i tzv. Islamska država imaju “komunikacijski kanal”.

Naime, bivši ministar obrane rekao je kako su borci Šuhade al-Jarmuka, koji se bore u Siriji i dio su IS-a, jednom (a riječ je navodno o incidentu iz studenoga 2016. godine) pucali u izraelske vojnike na Golanskoj visoravni uz sirijsko-izraelsku granicu te su se nakon toga ispričali.

Izrael je prihvatio politiku “neutralnosti” kada je u pitanju sukob u Siriji, odnosno ne želi se miješati u tamošnji građanski rat. Doduše, nekoliko je puta izraelsko zrakoplovstvo napalo položaje u Siriji, uglavnom proiranskog Hezbolaha, gdje se njihovi borci bore na strani snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu. A sam Moshe Ya’alon tvrdio je, dok je od 2013. do 2016. bio ministar obrane, da je “Iran veća opasnost od IS-a”.

Prema izraelskim zakonima, svaka komunikacija s organizacijama koje se nazivaju terorističkima je zabranjena, stoga bi ovo “priznanje” moglo imati dalekosežne posljedice. Osim toga, kako javljaju izraelski mediji, iz njegova ureda nisu željeli pojasniti Ya’alonovu izjavu, a i izraelska vojska je to odbila komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:52