ISTRAGA O VEZAMA S RUSIJOM

IZVORI IZ FBI-a TEŠKO OPTUŽUJU TRUMPA I NJEGOVE SURADNIKE 'Imamo razloga vjerovati da su neki Amerikanci djelovali kao agenti stranih sila!'

Donald Trump i James Comey
 Joshua Roberts / Reuters

Izvori iz FBI-a otkrili su za CNN kako ta agencija posjeduje informacije da su se suradnici američkog predsjednika Donalda Trumpa sastajali s mogućim ruskim agentima kako bi koordinirali puštanje informacija koje bi oštetile predsjedničku kampanju protukandidatkinje Hillary Clinton.

Direktor FBI-a James Comey u ponedjeljak je pred američkim Kongresom potvrdio kako se provodi istraga predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, no nije iznio dodatne detalje.

Izvor iz FBI-a otkrio je kako agencija ima razloga za sumnju da je došlo do koordinacije između Trumpovih suradnika i mogućih ruskih agenata.

- Prikupili smo uvjerljive navode kršenja zakona ili razumne temelje za vjerovati da su neki Amerikanci djelovali kao agenti stranih sila, rekao je izvor.

Niti Bijela kuća niti FBI nisu htjeli službeno komentirati ove tvrdnje.

Drugi izvor rekao je za CNN kako su 'ljudi povezani s predsjedničkom kampanjom bili u vezi (s Rusima), te da se čini kao da su davali odobrenje pustiti informacije u javnost čim budu spremne'. No, drugi dužnosnici su upozorili kako je ipak prerano donositi takve zaključke jer su postojeći dokazi neizravni.

Lavrov: Zaprepašten sam pisanjem europskih medija

Američki predsjednik Donald Trump i kandidatkinja krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima nisu "populisti" već "realisti" i "antiglobalisti", ocijenio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za Interfax.

"Ne bih rekao da su Donald Trump ili Marine Le Pen marginalne osobe, posebice jer su potpuno integrirane u funkcioniranje američke i francuske države", kazao je Lavrov na predavanju u vojnoj akademiji.

"Ne bih za njih kazao da su populisti, taj izraz ima negativnu konotaciju. Radije bih ih nazvao realistima ili antiglobalistima", dodao je šef ruske diplomacije.

Rusiju Zapad optužuje da na izborima u europskim zemljama nastoji progurati euroskeptične kandidate.

Odgovarajući na optužbe da Rusija pokušava utjecati na ishode izbora 2017. u Francuskoj i Njemačkoj, Lavrov je kazao da je "zaprepašten pisanjem europskih medija".

"Ti članci i reportaže su potpuno izmišljeni, i što je još važnije, glupi su i grubo i sirovo napisani", kazao je Lavrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:14