GUMB NADOHVAT RUKE

'JAKO SAM LJUT!' Trump iz Bijele kuće zagrmio prema Sjevernoj Koreji i poručio da želi ojačati američki nuklearni arsenal

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući je u razgovoru za agenciju Reuters u četvrtak najavio da želi ojačati američki nuklearni arsenal kako bi osigurao da je "vrh vrhova".

Trump je pritom kazao da je SAD zaostao sa svojim kapacitetom nuklearnog naoružanja.

U razgovoru za Reuters Trump se požalio da Rusija razvija krstareće projektile kršeći sporazum o kontroli naoružanja, te je rekao da će potegnuti to pitanje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kada i ako se sastanu.

- Ja sam prvi koji bi htio da nitko nema nuklearno oružje, ali mi nikada nećemo zaostati za bilo kojom drugom državom, pa makar ona bila prijateljska. Bilo bi sjajno, bilo bi ostvarenje sna da nijedna država ne posjeduje nuklearne bombe, ali ako ih države već posjeduju, mi ćemo biti na samom vrhu, rekao je Trump.

Također, Trump je u istom razgovoru kazao kako bi Kina mogla "vrlo lako ako to želi" riješiti sigurnosni izazov koji predstavlja Sjeverna Koreja, pojačavajući tako pritisak na Peking da upotrijebi svoj utjecaj i zauzda Pjongjang.

Trump je iz Ovalnog ureda poručio putem Reutersa da je "vrlo ljut" zbog sjevernokorejskog testiranja balističkih projektila.

Među mnogim mogućnostima koje su na raspolaganju, po njemu, jest ubrzavanje razvijanja obrambenih sustava američkih saveznika, Japana i Južne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:46