DOLAZI MU 30 LJUDI SVAKI DAN

JAVIO SE SLUŽBENI VATIKANSKI EGZORCIST I DETALJNO OBJASNIO TAJNE SVOG POSLA 'Evo kako ćete prepoznati osobu uistinu opsjednutu đavlom'

Kako prepoznati demona u opsjednutu čovjeku? Ako ta osoba pokazuje da zna ono što inače ni na koji način ne može znati: na primjer, ako govori njoj nepoznatim jezikom, ako otkriva podatke skrivene ili veoma daleke.

Tako objašnjava o. Vincenzo, jedan od 9 službenih egzorcista u Nadbiskupiji rimskoj i oko 250 u cijeloj Italiji. “Postoje također osobiti i prepoznatljivi znaci u očima, u duhu, čak i u želucu.

Obrednik

Rimski obrednik navodi neke kriterije koji bi trebali omogućiti egzorcistu da razabere tko je uistinu ‘opsjednut’”, objašnjava taj karmelićanin u intervjuu koji je jučer objavio Corriere della Sera. I precizira: “Najjasniji znak ‘opsjednutosti’ je odbijanje svetoga. Dakle, snažno bunjenje kada počinje molitva ili kada im položim ruke na glavu”.

O. Vincenzo je karmelićanin, s dugim svećeničkim stažem, još od 1963. godine. Bio je župnik u trima župama, a od 1991 pa sve do danas je egzorcist. Objašnjava da to nije neka specijalna moć, nego “služba, koju mogu obavljati jer sam dobio to ovlaštenje, na temelju kanonskog prava”. Dakle, nema tu nekih posebnih vještina, kako mnogi misle.

Mala crkva

Pred njegovom sobom u omanjoj crkvi nedaleko od Vatikana vazda je red, piše reporterka. “Ali ja ih mogu primiti najviše tridesetak dnevno, od jutra do večeri, pa bi ih trebalo još”, kaže egzorcist.Pripovijeda: “Svaki dan susrećem mnoge osobe koje pate, malodušne su, smućene, poremećene, izmučene; osobe potrebite da ih netko sasluša, da ih prosvijetli, da im pomogne. Mnogi su od njih pali u ruke vračevima, ‘čarobnicama’, gatarama iz karata, ‘senzitivcima’ koji su ih iskoristili za novac, nudeći lažna rješenja za njihove probleme, dapače pogoršavajući ih, jer je magija teren za demone.

Nada i povjerenje

Svima njima nastojim prenijeti poruku nade i povjerenja. Imam dojam da se uvećava potreba za obraćanjem figurama poput moje: manjka duhovnost, obiteljska sloga. Prečesto se misli samo na materijalna blaga ovoga svijeta”.

A Vrag djeluje, zahvaljujući i prosvjetiteljima, koji smatraju da je on izmišljotina srednjega vijeka - uvjeren je o. Vincenzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:20