POD ISTRAGOM

JE LI OVO SATIRA ILI POZIV NA UBOJSTVO? Najmlađi europski lider na nišanu: 'Konačno moguće: Ubiti malog Hitlera!'

 
 Twitter

Njemački satirički magazin Titanic na svojem je Twitter profilu objavio sliku koja uspoređuje pobjednika austrijskih parlamentarnih izbora s Hitlerom, zbog čega je postao i predmet policijske istrage, piše Politico.

Na slici se može vidjeti čelnik austrijske Narodne stranke (ÖVP) Sebastian Kurz, na kojoj je nacrtan ciljnik, uz tekst: 'Konačno je moguće: Ubiti Hitlera dok je još beba!'

Prema mišljenju Titanica, Kurzova politika opasno koketira s neonacizmom, a do pobjede na parlamentarnim izborima došao je uz anti-imigrantske stavove. Kao čelnik trenutno najveće stranke u austrijskom parlamentu, vrlo je izgledno da će postati novi kancelar.

Tekst na fotografiji aluzija je na hipotetsku moralnu dilemu: 'Kada bi ste se vratili u prošlost, biste li ubili Hitlera dok je još bio beba?' U donjem lijevom kutu fotografije stoji i natpis: 'Putovanje kroz vrijeme u Austriji'.

Bečka policija odgovorila je na objavu na Twitteru s komentarom da je fotografija proslijeđena 'odgovarajućim službama'. Austrijski Der Standard javlja kako službe za borbu protiv terorizma i obavještajne agencije istražuju objavu.

Vođa Nacionalsocialističke stranke Adolf Hitler rođen je u austrijskom gradu Braunau am Inn, na granici s Njemačkom. Vladao je Njemačkom od 1933. do 1945., kada je počinio samoubojstvo u svojem bunkeru u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:40