KRAJNJE NEOBIČAN INCIDENT

JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SLUČAJEVA U DIPLOMACIJI Amerikanci napuštaju otok, domaćine optužuju za tajno oružje, a za sve je kriva zapravo Rusija?!

Američko veleposlanstvo u Havani
 REUTERS

WASHINGTON - Washington je protjerao dva kubanska diplomata u znak svojevrsne odmazde na neobične incidente koji su primorali djelatnike američkog veleposlanstva u Havani da napuste Kubu, javljaju britanski mediji.

Prema šturim i nepotpunim izvješćima, dio djelatnika izgubio je sluh, a nagađa se da je gubitak sluha mogla prouzročiti neka vrsta aparata koji emitira nečujne zvučne valove, a koji je postavljen blizu domova diplomata. Do tog su zaključka došli američki istražitelji, a istraga je također pokazala da su američki diplomati počeli osjećali teškoće sa sluhom krajem prošle godine.

Zasad nema službenih izvješća o tome što se točno dogodilo, a glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert potvrdila je da su američki diplomati napustili Kubu zbog gubitka sluha. Izjavila je također da nema definitivnih odgovora o izvoru ili uzroku: - Iako nisu životno ugroženi, određeni broj njih je vraćen kući u SAD, kazala je.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da istražuje te navode. Protjerivanje svojih diplomata Kuba je nazvala neopravdanim, ali navodi da je spremna surađivati s Washingtonom kako bi se razjasnilo što se dogodilo: - Kuba nije nikada niti će ikad dopustiti da se kubanski teritorij iskoristi za bilo kakvo djelovanje protiv akreditiranih diplomata ili njihovih obitelji - navodi se u priopćenju.

Reporter BBC-a Will Grant izvijestio je iz Havane da su dva kubanska diplomata napustila Washington. Neimenovani američki dužnosnik rekao je za AP da je riječ o petero diplomata koji su morali napustiti Kubu, nekolicina sa bračnim partnerima, te da djeca nisu bila umiješana u slučaj. Kubanski državni aparat prati veliki broj građana, pa i američke diplomate. Baš kao i drugi strani dužnosnici na Kubi, i žrtve neobičnog incidenta živjele su u vilama koje su u vlasništvu kubanske vlade.

Dužnosnik blizak istrazi otkrio je da istražitelji ne odbacuju mogućnost da je u cijeli slučaj upletena treća strana, poput Rusije, te da to čini bez znanja kubanskih vlasti. Washington i Havana ponovno su uspostavili veze tek 2015. nakon pedesetogodišnjeg neprijateljstva između dviju zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:45