SKANDAL U CDU

'JEL' TI NJU J***Š?' Kako je ispovijest mlade i ambiciozne političarke uzdrmala njemačku političku scenu: 'Znam da ću si uništiti karijeru...'

 Reuters, facebook

Da, imamo problem sa seksizmom, priznao je glavni tajnik CDU Peter Tauber nakon što je procurilo pismo mlade berlinske zastupnice koja se požalila da je šefovi javno omalovažavaju.

Prošli je tjedan Jenna Behrends (26) iz berlinskog ogranka CDU objavila kako ju je šef tog ogranka, Frank Henkel, predstavio kao malog slatkog miša, a drugi ga je pitao: “Jel’ ti nju jebeš?”

Žene se omalovažava na svakom koraku, a ako imalo uspiju, ljubomorni okolo šire priče da to mogu zahvaliti krevetu, požalila se Jenna Behrends. To nije izoliran slučaj, priznao je glavni tajnik njemačkih demokršćana, svako malo se pojavi slični incident. “Trebamo više osjetljivosti u svim dijelovima društva jer seksizam nije problem jedino u politici”, poručio je Tauber. “Zašto više ne mogu šutjeti o seksizmu u mojoj stranci” naslov je teksta koji je Jenna Behrends prošli tjedan objavila na feminističkom blogu editionf s namjerom da izazove raspravu u stranci i prestanak diskriminacije. To što je izabrala konzervativnu stranku ne znači da prihvaća da je muškarci ponižavaju, sada poručuje. “Svjesna sam da bi mi ovaj istup mogao uništiti karijeru”, rekla je novinarima Berliner Morgenposta.

U prvom postu Jenna Behrends nije imenom spomenula Henkela - napisala je da je na jednoj stranačkoj proslavi “Senator” pozdravio njenu kćer “Oh, mali slatki miš”, a nakon pauze je pogledao mamu i rekao: “I jedan veliki slatki miš”. To je “Senator kojega je jedan kolega iz zastupničkog doma pitao: “Jebeš li je?” Poslije se ispostavilo da je “Senator” šef CDU u Berlinu.

Behrends je ambiciozna pravnica, članica CDU od travnja prošle godine. Najveća prepreka na putu bit će ti to što si žena, rekla joj je iskusna kolegica. I sada tračeve o tome da napreduje zahvaljujući seksu šire ljubomorni kolege, požalila se Behrends. “Drage žene, zajedno imamo šansu, ako je iskoristimo, moći ćemo zajedno oblikovati našu zemlju”, apelira.

Pismo mlade političarke izazvalo je burne reakcije u njemačkoj javnosti, a čak su iz drugih stranaka svi puni pohvala na račun hrabre Behrends.

- I u našoj stranci su muški političari znali žene častiti neumjesnim komentarima - rekla je glasnogovornica Zelenih Gesine Agena. Međutim, za razliku od CDU-a, kod Zelenih je pravilo da na stranačkim listama omjer žena i muškaraca bude 50-50.

Ono što je zanimljivo jest da je mlada Behrends najviše kritika na svoj istup dobila iz redova vlastite stranke. Zamjerili su joj što je cijelu priču pustila u javnost bez da je ikoga obavijestila.

- Mogli smo to riješiti interno, bez ovakvih skandala - kažu u CDU.

Također, Behrends navodi da je ženski dio CDU-a gleda s prijezirom.

- Smatraju da sam gladna promocije i da moje ambicije sežu do fotelje šefice Ženske Unije CDU-a.

Današnja šefice unije, Sandra Cegla, rekla je da je mlada Jenna bila u vezi Peterom Tauberom. Međutim, Tauber je te navode brzo demantirao:

- Priznajem da smo koketirali, ali brzo sam shvatio da možemo biti jedino prijatelji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:29