PAKAO NA ZEMLJI

JEZIVE PRIČE IZ TAJNIH KINESKIH ZATVORA Kako se partija obračunava s borcima za ljudska prava: 'Mučit ćemo te do smrti kao mrava!'

 Stringer / REUTERS

Kada se spomene Kina, prosječna će osoba najprije pomisliti na činjenicu da je riječ o najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, ekonomskoj i vojnoj sili koja zadnjih godina puše u vrat SAD-u kad je u pitanju status najmoćnije države svijeta. No, jedna od stvari koje se također često spominju u vezi s Kinom su masovna kršenja ljudskih prava u ovoj nominalnoj komunističkoj zemlji u kojoj sva vlast leži u rukama moćne partije.

Britanski Guardian u ponedjeljak je objavio tekst o tome kroz kakvu torturu prolaze ljudi koji se zamjere partiji - konkretno, o uvjetima i nehumanom postupanju kojem su izloženi u kineskim zatvorima.

Dopisnik Guardiana iz Pekinga Tom Phillips svoj tekst, koji možete na engleskom jeziku pročitati na ovom linku, otvara pričom o 44-godišnjem odvjetniku Xieu Yangu, koji je uhićen 11. srpnja 2015. godine u gradu Hongjiang tijekom velike akcije patrije protiv odvjetnika koji se bave ljudskim pravima. Punih 18 mjeseci nakon što je pritvoren Xie se i dalje nalazi iza rešetaka čekajući suđenje zbog niza optužbi, između ostalog "podrivanja vlasti".

Zbog odbijanja vlasti da njihovog klijenta puste na slobodu, Xijevi odvjetnici su u javnost pustili transkript razgovora s njime u kojem detaljno opisuje kroz kakvu je torturu prolazio od trenutka uhićenja. Njegova priča zorno prikazuje kako izgleda taktika vlasti u takozvanom kineskom "ratu protiv zakona", piše Phillips.

Xie tako tvrdi da je već prvog dana u pritvoru okovan za metalnu stolicu i da mu je naređeno da objasni zašto se pridružio ilegalnoj anti-partijskoj mreži. Drugog dana prebačen je u tajni zatvor, prilikom čega je dobio samu jednu informaciju: "Tvoje jedino pravo je da nas slušaš!" Trećeg dana, priča Xie, počelo je nasilje:

- Mučit ćemo te do smrti kao mrava! - zaprijetio mu je jedan od ispitivača u zatvoru tijekom maratonske sesije ispitivanja prekidanog batinama s kojima su odvjetnika htjeli natjerati da prizna zločine koje je nijekao. Ni drugi ispitivači nisu štedjeli prijetnje, pa mu je jedan od njih rekao:

- Mučit ću te dok ne poludiš. Nemoj ni zamišljati da ćeš išetati odavde i dalje biti odvjetnik. Bit ćeš bogalj!

Novinar Guardiana navodi da je ove tvrdnje nemoguće provjeriti, ali su one konzistentne s ranijim dokumentiranim zlostavljanjima u Kini. Tako je nedavno švedski aktivist za ljudska prava Peter Dahlin detaljno opisao svoje zatočenje u jednom pekinškom zatvoru koji je trajao 23 dana.

Iz svojeg novog doma u sjevernom Tajlandu Dahlin je za Guardian rekao kako su ga sigurnosni agenti vlasti pritvorili u siječnju prošle godine i da mu je tijekom zatočenja u zatvoru uskraćivan san uz neprekidna i iscrpljujuća ispitivanja. Također mu je uskraćen pristup bilo kakvoj šetnji, dnevnoj svjetlosti ili pristup švedskoj ambasadi. Osim toga, ispitivan je pomoću detektora laži nazvanog "uređaj za poboljšavanje komunikacije".

- Ti zatvori su napravljeni s ciljem da vas slome - rekao je Dahlin kojeg su u tajnom zatvoru držali pod 24-satnom stražom.

No, u usporedi s Dahlinom, ranije spomenuti odvjetnik Xie prošao je mnogo gore, vjerojatno i zbog činjenice da je kineski državljanin. Osim ranije opisane torture, Xie tvrdi da je bio prisiljen sjediti u istom neudobnom položaju na hrpi plastičnih stolaca tako da mu noge nisu doticale pod.

- Morao sam sjediti tamo više od 20 sati, a obje noge su me toliko boljele da sam ih u jednom trenutku prestao osjećati - rekao je. Uz to, bio je žrtvom i "tradicionalnijeg" premlaćivanja:

- Podijelili bi posao, tako da bi me jedan ili dvojica zgrabili za ruke dok me netko drugi šakama i koljenima udarao u trbuh, ili me naprosto udarao nogama. Pritom su vikali: "Ovo je slučaj kontrarevolucije, misliš li da će te Komunistička partija ikada pustiti? Mogli bismo te mučiti do smrti i nitko ti ne bi mogao pomoći - govorili su mučitelji Xieu.

No, prijetnje se nisu odnosile samo na njegov život, nego i na živote njegove obitelji:

- Tvoja žena i djeca trebaju paziti na sigurnost u prometu kad voze cestama. Ovih dana događa se puno nesreća - u općenitim, ali nimalo nejasnim rečenicama pričali su ispitivači/mučitelji nesretnom odvjetniku.

Napokon, pod neprekidnom torturom Xie se slomio:

- Doživio sam potpuni mentalni slom. Samo sam htio da ispitivanja završe čim prije... Stoga, što god su htjeli da napišem ili potpišem, potpisao sam. Rekao sam im da natipkaju što god žele i da ću to potpisati. Više nisam htio živjeti - zaključio je Xie.

Najgora stvar u cijeloj priči jest to da se radi o ustaljenom obrascu, budući da je Xie tek jedan od 250 odvjetnika i aktivista koji se bave ljudskim pravima, a koji su bili uhićeni tijekom par dana u srpnju 2015. godine. Štoviše, situacija u Kini što se tiče kršenja ljudskih prava opisuje se kao najgora od dana masakra na Trgu Tiananmen 1989. godine.

Naravno, vlasti u Pekingu se ovim optužbama za torturu nisu oglasile, a preko službenih medija čak i napadaju strane medije koji izvještavaju o tome, tvrdeći da prvo trebaju pogledati u vlastito dvorište, a tek onda dijeliti lekcije drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:35