PROPALA RAZMJENA

JORDAN POSTAVIO ULTIMATUM IS-u 'Ako ubijete našeg pilota, pobit ćemo sve vaše zarobljenike'

 AFP PHOTO / AFP PHOTO

Ukoliko ubijete našeg pilota, Muatha al-Kaseasbeha, smaknut ćemo sve pripadnike Islamske države koje držimo u zarobljeništvu.

Ovu je poruku najokrutnijim teroristima današnjice poslala jordanska vlada koja s IS-om zadnjih nekoliko dana pregovara o razmjeni taoca.

Tako su teroristi obećali osloboditi al-Kaseasbeha u zamjenu za bombašicu samoubojicu Sajidu al-Rishawi, ali rok koji su postavili istekao je u četvrtak pa je sudbina pilota kao i japanskog zarobljenika Kenjija Gotoa za sada nepoznata.

- Iz povjerljivih izvora bliskih jordanskoj vladi doznao sam da su poslali poruku Islamskoj državi. Upozorili su ih da će smaknuti Sajidu i druge njihove zarobljenike ukoliko ubiju pilota - izjavio je za MailOnline Elijah Magnier, dopisnik kuvajtskih novina Al Rai.

- U Jordanu se nalaze još neki zarobljenici koje bi IS želio osloboditi - dodao je Magnier.

Zarobljeni jordanski pilot

Kratko nakon što je u javnost procurila ova informacija, oglasila se i jordanska vlada. U priopćenju su poručili kako čekaju dokaz da je njihov pilot još uvijek živ.

Podsjetimo, Islamska država zarobila je jordanskog pilota u prosincu prošle godine nakon što je njego njegov zrakoplov srušen u blizini sirijskog grada al-Raka.

U posljednjem audio zapisu kojeg su objavili prijetili su ubojstvom pilota ukoliko do zadanog roka Jordan ne oslobodi Sajidu al-Rashawi, koja je uhićena nakon što joj je propala samoubilačka misija u koju je krenula pod zastavom al-Qa'ide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:18