FAVORIT NA IZBORIMA

JOŠ JEDNA VELIKA DRŽAVA MOGLA BI DOBITI SVOG 'TRUMPA' Rasist ima milijune sljedbenika i svjestan je svojih mana: 'Nisam dobar, ali drugi su grozni'

Brazilci su siromašni, nezaposleni i očajni, a političarima poput Trumpa to je plodno tlo za pobjeđivanje na izborima.
 REUTERS

Jair Bolsonaro je čovjek koji bi mogao postati novi predsjednik Brazila, a po ponašanju bi se reklo da je brat blizanac američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. No ne samo ponašanju, već i po njegovim političkim stavovima i najavama u kampanji.

Baš kao što se Trumpa trebalo shvatiti ozbiljno dok je buncao o zabrani doseljavanja, popisivanju muslimana i 'slobodnom pipanju žena', tako bi se Bolsonara ovaj put trebalo shvatiti kao ozbiljnog favorita na nadolazećim predsjedničkim izborima. On trenutačno u brazilskom zastupničkom domu predstavlja Rio de Janeiro, a od kad je 1988. godine ušao u politiku iznosi brojne rasističke, homofobne i ksenofobne tvrdnje.

Za Vice News se jednom prilikom čak rugao ugroženim skupinama govoreći o "glupoj ideji o tome da je neki crnac jadan, neki siromah je jadan, neka žena je jadna... Svi su kao nešto jadni!"

- Ne pokušavam svima ugoditi - kazao je tom prilikom, a jednom je rekao da zna da nije dobar, ali da su drugi gori od njega. - Pokušavaju me srušiti, ali ja samo rastem u anketama - dodao je.

Što se tiče kriminalaca, on bi sve rješavao bez puno suđenja i milosti. Kaže da se protiv njih ne možeš boriti ljubavi i mirom, nego nasiljem. - Nitko više ne podnosi tu političku korektnost - tvrdi Bolsonaro.

Brazilci su siromašni, nezaposleni i očajni - političari poput Trumpa su tu na plodnom tlu
Deputies and staff of the Chamber of Deputies, pose for a picture with Jair Bolsonaro (2nd L) during the inauguration session in the plenary of the House of Representatives in Brasilia February 1, 2015.  REUTERS / Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: POLITICS) - RTR4NSAM
REUTERS

Razdoblje kroz koje Brazil prolazi može objasniti zašto takav konzervativni, rigorozni populist raste u anketama javnog mijenja. Zemlja, naime, prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu od 1930-ih. Prema podacima koje je prenio Quartz, četiri od deset stanovnika među dva najgora problema u zemlji navode nezaposlenost i lošu zdravstvenu njegu.

Na tržištu rada nezaposleno je rekordnih 14 milijuna ljudi, a iako je početkom mjeseca zemlja prvi put izašla iz najdulje recesije u svojoj povijesti, stručnjaci upozoravaju da je rano za slavlje i da bi se ubrzo ponovno mogli naći u istom škripcu.

Iako se Bolsonaro više bavi time "o čemu bi trebale pisati knjige o seksualnom odgoju", siromašnu i ogorčenu masu i u ovom slučaju je lako uvjeriti da će im netko poput njega donijeti promjenu.

Kad birači i mediji zagrizu udicu na štetu birača i medija

Novinari su brzo zagrizli udicu. Tako već sad uživa minutažu i prostor u medijima zbog svojih šokantnih izjava, čime zasjenjuje svoje protukandidate koji pričaju o programu. I Trump je, podsjetimo, imao najveći besplatni prostor u medijima zbog svojih tvrdnji. Ljudi se žele rugati likovima poput njega, drugi političari su im dosadni i teško ih je slušati dok pričaju o ekonomiji, pa će se i urednici odlučiti za isplativiju objavu.

Ono što je još zajedničko američkom predsjedniku i kandidatu za vođu Brazila Bolsonaru jest što ni on nije čist pred zakonom. Protiv njega traju postupci za sedam optužbi za korupciju i čak 64 slučaja u kojima ga se sumnjiči za pranje novca.

Populistima ne trebaju mediji ako imaju milijune lajkova na Facebooku

Bolsonaro uživa u više od četiri milijuna lajkova na svojoj Facebook stranici. Iako se to nekad činilo smiješno, to zapravo znači da on više ne ovisi o medijima.

Svoju poruku može nepromijenjeno proširiti među biračima, a birači će prije vidjeti njegov originalni status na Facebooku, nego analizu i kritiku tog statusa u večernjem dnevniku. Populisti su sam svoj medij i dobro to znaju koristiti.

Vrijeme i nadolazeći izbori će pokazati je li to uspjelo i Bolsonaru u Brazilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:35