TREBINJE

JUTARNJI U SRCU REPUBLIKE SRPSKE Škripa guma, tri prsta u zraku i Marš na Drinu: 'Nikome više nije do sukoba, ali nelagodu je nemoguće izbjeći...'

Građani kažu da je Dodik tempirao ovaj referendum uoči izbora kako više nitko ne bi razmišljao o korupciji i teškoj krizi u zemlji
 Dado Ruvić / Zvonimir Barišin / Hanza Media / Reuters

Da nije brojnih plakata stranaka te punih ulica i kafića, malo tko bi u Trebinju zaključio da traje referendum o Danu Republike Srpske, od ishoda od kojeg strahuju mnogi.

Iako se ishod unaprijed zna, nema sumnje: referendum će umnogome utjecati na slijed događaja. Lokalni su izbori idući tjedan, a 2018. se održavaju parlamentarni. No, postoji bojazan da ih neće biti i da će se susjedna BiH do tada raspasti. Kao 1992., politička je kriza vrlo izražena i prijeti odcjepljenjem entiteta koji obuhvaća 49 posto BiH.

Uz molbu “Nemoj me, boga ti, spominjati”, jedan građanin, kao u povjerenju, kaže mi da je tempiranjem referenduma samo tjedan uoči lokalnih izbora predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razbio oporbu i homogenizirao Srbe koji više uopće ne razmišljaju o ukorijenjenoj korupciji, gospodarskom nazadovanju i krizi iz koje nitko u BiH ni dugoročno ne vidi izlaz: - Pitajte se je li Bakir Izetbegović tempirao napade na RS da bi sebi i SDA podigao rejting uoči izbora? Jer znao je da će Dodik reagirati samo ovako, raspisivanjem referenduma.

Ne želeći se predstaviti, članica komisije na biračkom mjestu kaže mi da “Srbi Dan RS-a žele slaviti po običajima, kao i dosad, uz krsni kolač, molitvu i sveštenika”.

Na upit koji kao Damoklov mač visi iznad regije: slijedi li referendum o odcjepljenju, Trebinjka Mirjana Sušić tvrdi: - Poštujemo sebe i druge, želimo slaviti Dan RS-a bez straha.

Tvrdnju da će nakon referenduma sve biti isto i da će svi narodi živjeti u slozi Jovanka Paraženin završava sa: - Srpska vječno!

Razgovor prekida škripa guma sivog Opela sa zastavama RS-a. Uz tri prsta u zraku audiokulisu centra grada ispunjavaju zvuci “Marša na Drinu”, srpske koračnice uz koju su se tijekom ratova nerijetko činili zločini. Malo tko zna, ali pjesma počinje s “U boj krenite junaci svi, kren’te i ne žal’te život svoj”.

Znajući to, nelagodu je nemoguće izbjeći. Na trgu ispod starih platana brojni Trebinjci živo pričaju i komentiraju. Susrećem Božu Morića, vlasnika portala trebinjelive.com, koji pojašnjava da se do prije desetak dana nije znalo da će referenduma biti.

- Nikom više nije do sukoba kao 1992. kad smo imali JNA da nas čuva, ali je odcjepljenje realna mogućnost. Do referenduma o odcjepljenju će doći samo uz povod drugih, ne Srba. Oružja nemamo jer je rastaljeno u visokim pećima - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:33