AKO DIPLOMACIJA NE URODI PLODOM

KAKO AMERIKA MOŽE ODGOVORITI NA POTENCIJALNI NAPAD Žele li onesposobiti balističke rakete, morat će to učiniti u točno određenom trenutku

Hwasong-14
 KCNA / REUTERS

Ispali li Sjeverna Koreja četiri balističke rakete srednjeg dometa prema Guamu, američki teritoriju u zapadnom Tihom oceanu, Sjedinjene Američke Države i njezini azijski saveznici mogli bi testirati sustav za obranu od raketnog napada, piše The New York Times.

Podsjećamo, iz Pjongjanga su naime u četvrtak rekli da će oko Guama zapaliti 'vatrenu omču' uz pomoć Hwasong-12 balističkih raketa. Ova najava dolazi nakon upozorenja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će na Sjevernu Koreju udariti s 'vatrom i bijesom' ako nastave prijetiti SAD-u.

Obistini li se najnovija prijetnja koja je stigla iz Sjeverne Koreje, SAD-u se nudi nekoliko opcija za rušenje raketa.

Nakon lansiranja

Hwasong-12, raketa na tekuće gorivo koju je razvila sama Sjeverna Koreja, ima domet od 4.800 kilometara i prilikom leta doseže visinu od otprilike 750 kilometara. To znači da Hwasong-12 nakon samo minute provedene u zraku ostvaruje brzinu koja je sedam puta veća od brzine zvuka.

Pogoditi raketu u ovoj fazi praktički je nemoguće zbog brzine koju raketa može ostvariti. Sustav za obranu od raketnog napada THAAD koji se nalazi i u Južnoj Koreji radarom bi raketu mogao pratiti od trenutka lansiranja, međutim ne bi je mogao srušiti prilikom penjanja prema svemiru jer mu to nije namjena.

Tijekom leta

Hwasong-12 je najteže pogoditi u trenutku kada dosegne rubove Zemljine atmosfere i prestane ubrzavati jer tada može ispustiti mamce da zavara prateće rakete.

Uništavanje rakete dok boravi u svemiru je primamljiva opcija budući da se tada eksplozija događa daleko od prijateljskih meta. I Japan i Sjedinjene Države imaju zrakoplove sa SM-3 raketama koje su posebno dizajnirane za obranu od napada balističkim raketama. 'One mogu rakete srednjeg dometa pogoditi tijekom leta', tvrdi Laura Grego, viša znanstvenica pri Programu za globalnu sigurnost Zajednice zabrinutih znanstvenika.

Japan je nedavno isprobao dvije SM-3 IIA rakete kako bi uništio rakete u svemiru, a 2008. godine su uz pomoć SM-3 rakete uništili neispravni satelit u Zemljinoj orbiti. Međutim, bojni brodovi na kojima se rakete nalaze nisu pozicionirani tako da mogu pomoći pri obrani od hipotetskog napada Sjeverne Koreje.

Američki sustav za zaustavljanje međukontinentalnih balističkih raketa koje za metu imaju kontinentalni dio SAD-a nalazi se na Aljasci i u Kaliforniji te također ne mogu pogoditi raketu lansiranu iz Sjeverne Koreje.

Na putu prema dolje

Balističke rakete je u teoriji najlakše pogoditi kada počnu padati jer se tada putanja rakete više ne može mijenjati. Nekim se raketama, poput primjerice rakete Pershing II moglo upravljati i tijekom pada, međutim to nije slučaj sa sjevernokorejskim raketama.

U ovoj fazi napada balističkom raketom bi obrambene SM-3 rakete mogle pogoditi Hwasong-12. Nekoliko američkih razarača koji u svom arsenalu imaju te rakete nalaze se u Tihom oceanu te mogu pucati na rakete lansirane iz Sjeverne Koreje. U ovom trenutku nije jasno bi li Japan svoje razarače koji nose SM-3 rakete premjestio bliže Guamu kako bi pomogao u obrani područja svog saveznika.

THAAD smješten u vojnoj bazi Andersen u Guamu bi također mogao zapucati na sjevernokorejske rakete.

Na balističke rakete Hwasong-12 moglo bi se pucati i raketama kratkog dometa Patriot PAC-3 koje se nalaze u bazi Andersen.

Isplati li se pucati?

Sjeverna bi Koreja pokušaje Japana i SAD-a da sruše rakete mogla shvatiti kao eskalaciju sukoba te bi mogla odgovoriti. Nije jasno kako bi Pjongjang reagirao kada SAD i Japan ne bi pokušali srušiti rakete. Svaki neuspio pokušaj da se sruši sjevernokorejska raketa bi ozbiljno narušila kredibilitet i SAD-a i Japana te bi bacio sumnju na tvrdnje te dvije države da njihovi sustavi za obranu od balističkih raketa uistinu rade.

'Neki ljudi smatraju da bi to bilo katastrofalno za SAD', tvrdi Grego. 'Možda bi to dovelo u pitanje učinkovitost tih sustava. Ovdje nije riječ o zrelim sustavima. Mislim da je neuspjeh moguć te da se na neki način i očekuje budući da još uvijek nisu testirani u realnim uvjetima.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:07