ŽIVOT NA SJEVERU

KAKO JE PITORESKNI GRADIĆ POSTAO PRIJESTOLNICA SMRTI? Plavo nebo, beskrajne pješčane plaže, krajolik kao iz raja... Ali nitko tamo ne želi živjeti

 Dept Of Conservation Kaitaia

Kaitaia, smještena na sjevernom vrhu novozelandskog North Islanda, pitoreskni je gradić s 5.000 stanovnika, okružen zlatnim plažama i plavim nebom tokom cijele godine. Iako bi po svojim značajkama Kaitaia trebala biti poznata kao turistički raj, zovu je novozelandskom prijestolnicom ubojstva, jer se u gradiću u samo jednoj godini dogodilo četiri ubojstva i šest samoubojstva, piše Guardian.

Mladi su utučeni, posebice oni čiji su se prijatelji ubili. Osjećaju kao da žive u ukletom gradu, bespomoćni i nevrijedni truda da se nešto poduzme.

Kaitaia je zadnja veća postaja na državnoj autocesti na zabačenom sjeveru, 300 kilometara od Aucklanda. Polovica stanovnika zarađuje manje od 20.000 novozelandskih dolara, a 60 posto čine Maori. Nezaposlenih je više nego dvostruko od nacionalnog prosjeka.

Dugotrajni socijalni problemi zabačenog i izoliranog grada uključuju ne samo nemogućnost pronalaska radnog mjesta, već i probleme s bandama i drogom.

Vatrogasni zapovjednik Colin Kitchen ove je godine razmišljao da da otkaz na poslu koji je radio više od 40 godina, nakon što je u samo 24 sata bio svjedokom dva slučaja vješanja i jednog ubojstva nožem.

No, dotaknuvši dno, zajednica se počela dizati na noge. U srpnju je 18-godišnja Nina Griffiths kontaktirala komičara i zagovornika mentalnog zravlja Mikea Kinga, te ga molila da doputuje do njih i sudjeluje u razgovorima o samoubojstvima u Kaitaiau. Stučnjaci su se tome protivili jer su smatrali da razgovaranje o samoubojstvu na javnim forumima može inspirirati oponašatelje ili "uzburkati emocije". No, Nina Griffiths je ipak uspjela u svom naumu, i na susret su došle stotine ljudi.

Malo po malo, stvari su se počele popravljati. Od kolovoza nije zabilježen niti jedan slučaj ubojstva ili samoubojstva. Pokrenuta je Facebook grupa ‘I love Kaitaia’ sa stotinama članova, nose se majice i naljepnice s tim sloganom, glazbenici su napisali pjesme o ljepotama raja na novozelandskom sjeveru. Ljudi ne žele da ih gledaju kao stanovnike 'prijestolnice ubojstva', jer vole svoj dom. U cilju dizanja morala, nedavno je grad na tri dana posjetila i popularna rugbi momčad Warriorsa, javlja Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:02