IZVOR IZ TAJNE SLUŽBE

KAKO PUTIN ŠVERCA GORIVO ZA BOMBARDERE KROZ EU 'Najmanje dva broda pristala su u Grčkoj i na Cipru, krenuli prema Siriji i ugasili odašiljače...'

 CC / REUTERS

Ruski tankeri krijumčarili su gorivo za mlažnjake do Sirije kroz teritorijalne vode Europske unije, što predstavlja izravno kršenje EU sankcija protiv te države, javlja Reuters.

Najmanje dva ruska broda prevezli su gorivo preko Cipra, otkrio je izvor iz tajne službe jedne od europskih zemalja. Drugi izvor potvrdio je kako su brodovi prošli kroz grčke i ciparske luke prije nego što su dostavili gorivo u Siriji.

Bez goriva za mlažnjake Rusija ne bi mogla provoditi svoju kampanju zračnih napada na pozicije pobunjenika koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Prema informacijama iz tajnih službi, dva tankera dostavila su najmanje 20.000 metričkih tona goriva u Siriju - vrijednosti oko 9 milijuna dolara.

- Dostava goriva za mlažnjake iz tih brodova odigrala je ključnu ulogu u izvođenju ruskih zračnih napada u regiji. Ovo ukazuje na rusko gomilanje zaliha koje su im potrebne kako bi podržali svoje vojne operacije i ambicije u Siriji, rekao je izvor.

Dio goriva proslijeđen je sirijskoj vojsci, kako bi i 'Asadovi zrakoplovi ostali u funkciji'.

Javno dostupni podaci o kretanju brodova potvrđuju da su najmanje dva ruska tankera, Yaz i Muhkalatka, odradili po jednu plovidbu između rujna i listopada, te da su pristali u Grčkoj i na Cipru.

Nakon Cipra, krenuli su u smjeru Sirije i Libanona, no ugasili su svoje odašiljače kada su se približili obalama.

Grčka obalna straža otkrila je kako je zaustavila Yaz zbog mogućeg kršenja EU sankcija, te da je podigla optužnicu protiv kapetana, no suđenje čeka na slobodi.

Izvor iz obavještajne službe rekao je kako Rusija koristi i brodove s zastavama drugih država kako bi prevozila gorivo u Siriju, no za tu informaciju Reuters nije pronašao dodatne izvore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:54