ZAVRŠNA MISA U KRAKOVU

KATOLIČKI WOODSTOCK U POLJSKOJ Papa pred 2,5 milijuna vjernika: Downloadajte link na dobro srce

 David W Cerny/Stefano Rellandini / Reuters

Papa Franjo poručio je u nedjelju u Krakovu mladima cijelog svijeta neka im u životu molitva bude 'chatanje', a evanđelje njihov GPS, prenosi AFP i ističe da je Sveti Otac na golemom Polju milosrđa, Campus Misericordiae, slavio završnu misu s oko 2,5 milijuna hodočasnika na kraju višednevnog katoličkog festivala mladih.

Argentinski Papa se u svojoj homiliji na misi u povodu Svjetskog dana mladih hodočasnicima obratio njihovim, "informatičkim" jezikom i kazao da "Božja memorija nije tvrdi disk koji bilježi sve naše podatke, već sućutno, nježno srce koje sreću traži u brisanju svih naših tragova zla".

Nastavljajući s tehnološkim metaforama u obraćanju današnjoj mladeži oboružanoj najnovijim aplikacijama za svoje pametne telefone, papa Franjo im je kazao neka skinu i "instaliraju najbolju poveznicu od svih, poveznicu srca koje vidi i prenosi dobrotu a da se ona ne istroši".

Također im je poručio da budu sanjari koji vjeruju u "novu čovječnost", onu koja "odbacuje mržnju između ljudi" i koja "odbija vidjeti granice i prepreke".

The faithful greet Pope Francis as he arrives to the Campus Misericordiae during World Youth Day in Brzegi near Krakow, Poland July 31, 2016. REUTERS/Stefano Rellandini
Stefano Rellandini / REUTERS

"Neka vam evanđelje bude vaš GPS", kazao je Papa.

Cijeli stari dio Krakova cijeli je tjedan prepun skupina mladih iz cijelog svijeta, od Kine do Samoe i Meksika, koji su uživali između misa na koncertima, nogometnim utakmicama i nadmetanjima u breake-danceu.

"Ovo je putovanje života, i za mene i cijelu moju obitelj", kazao je 29-godišnji Meksikanac Isaac Victoria.

Pope Francis lead a mass at the Campus Misericordiae during World Youth Day in Brzegi near Krakow, Poland, July 31, 2016. Osservatore Romano/Handout via REUTERS    ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
Osservatore Romano / REUTERS

"U ovim opasnim vremenima, Papa uvjerava ljude da se ne boje otvoriti svijetu", kazala je Kasia Czajka. Poglavar Katoličke Crkve koja broji 1,2 milijarde vjernika razmjenjivao je šale s mladima koji su se svake večeri okupljali pod njegovim prozorom, u atmosferi koju su mediji već nazvali "katoličkim Woodstockom".

No, petak je bio dan za tugovanje, a Papa je, posjetivši tada koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, u kojem je ubijeno preko milijun ljudi, mladima poručio da je njihova zadaća boriti se protiv ksenofobije i "naučiti nas kako živjeti u raznolikosti i dijalogu".

Pope Francis greets faithful as he arrives to the Campus Misericordiae during World Youth Day in Brzegi near Krakow, Poland July 31, 2016. REUTERS/David W Cerny
David W Cerny / REUTERS

Također se sastao s preživjelima u holokaustu i katolicima koji su spašavali Židove. On je treći papa koji posjećuje Auschwitz, koji su prije njega posjetili i Ivan Pavao II i Benedikt XVI.

Prije posjete Poljskoj, postojala je bojazan da će se prvi latinoamerički papa suočiti s mlakim dočekom u domovini njegovog karizmatskog prethodnika Ivana Pavla II., ali odmah je osvojio mlade pristigle i iz najudaljenijih zemalja.

Sljedeći Svjetski dani mladih održat će se 2019. u Panami, najavio je Papa.

A pilgrim climbs onto a sign as Pope Francis arrives to the Campus Misericordiae during World Youth Day in Brzegi near Krakow, Poland July 31, 2016. REUTERS/Stefano Rellandini
Stefano Rellandini / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:35